Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:45
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe

Grønlands indlandsis - Livestreamet foredrag

Grønlands indlandsis Tirsdag den 24. november kl. 19 på Holbæk Bibliotek Forelæser: professor i kvartærgeologi Nicolaj Krog Larsen, Globe Institute, Københavns Universitet | professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og gemmer stadig på mange hemmeligheder. Hør om forskernes nylige fund af meteorkrater under isen, og om den globale opvarmnings påvirkning på indlandsisen – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt?

Vi hører ofte i medierne at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål du får belyst under foredraget.

Du får også indsigt i hvornår Indlandsisen blev dannet og hvordan Grønland så ud før isen kom. Hør endvidere om hvordan Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og har dannet nogle af verdens mest spektakulære fjordsystemer. For at kunne aflure isens evne til at forme landskaber, udnytter forskerne bl.a. at elementarpartikler fra supernovaer og Big Bang skaber nye isotoper i det grønlandske grundfjeld.

Forskerne har i de senere år løftet sløret for hvilke hemmeligheder der gemmer sig under Indlandsisen – bl.a. har de fundet meteorkratere og kanaler på størrelse med Grand Canyon. Fundet af meteorkraterne er så nyt at undersøgelserne endnu ikke er afsluttet. Under foredraget vil du høre om hvordan arbejdet med at datere meteorkraterne skrider frem samt hvilken effekt meteornedslagene måske havde på datidens klima. 

Hør afslutningsvis om hvordan den globale opvarmning påvirker Indlandsisen i dag, og hvad fremtiden byder på – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt? 

 

Entré: gratis

Pladsreservation: Pladsreservation påkrævet og kan ske via bibliotekets hjemmeside eller på Holbæk Bibliotekerne

Materialer

GennemseGennemse
  • Bog

Grønland

Af Henrik Enemark (2019)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tidsskriftsartikel

Indlandsisen smelter: 3.800 milliarder ton is er væk, men "det er ikke så galt, som vi troede"

Af Asbjørn Mølgaard Sørensen (2019)
Den dårlige nyhed: Isen smelter langt hurtigere end i 90'erne. Den gode nyhed: Afsmeltningen nåede sit hidtil hø...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

The ice at the end of the world : an epic journey into Greenland's buried past and our perilous future

Af Jon Gertner (2019)
An urgent account of the explorers and scientists racing to understand the rapidly melting ice sheet in Greenland, a ...
Læs mere