Personalets favoritter - Kenneth

11.02.21
Kenneth, som er bibliotekar, anbefaler:

Midnight in Paris af Woody Allen

Er du træt af nedlukninger og alle begrænsningerne, og trænger du til en ferie til Paris? Her er den gode nyhed: Det er muligt at komme på en nostalgisk tidsrejse til Paris, hvis du vil se denne dejlige Woody Allen-film fra 2011.

I denne romantiske komedie tager Woody Allen os med på en nostalgisk rejse til både nutidens og 1920’ernes Paris. Gil Pender (spillet vidunderligt af Owen Wilson), en succesfuld filmforfatter med forfatterdrømme, er på storbyferie i Paris med sin forlovede og kommende svigerforældre. En aften, hvor Gil ikke bliver mødt af særlig forståelse af selskabet overfor hans forfatterdrømme og glæde ved Paris, vælger han at gå en tur alene gennem Paris’ gader og sætter sig ved en lille plads og blunder lidt, da han har fået lidt for meget rødvin. Han vågner ved, at der stopper en flot gammel bil med nogle unge mennesker i, som inviterer ham til en køretur. De tager ham med til en elegant fest, som Gil i første omgang tror er en kostumebal, men det viser sig, at han er blevet udsat for en tidsrejse tilbage til Paris i 1920’erne, hvor han møder Fitzgerald-parret, Cole Porter, Josephine Baker og Ernest Hemmingway. Hemmingway opfordrer Gil til at vise sit romanmanuskript til Gertrude Stein.

Næste nat fortager Gil endnu en tidsrejse til 1920’ernes Paris, hvor han møder op med sit manuskript hos Gertrude Stein. Her møder han Picasso og hans elskerinde, den smukke Adriana, som Gil hurtigt forelsker sig i. På den videre tur rundt i 1920’ernes Parisiske natteliv møder Gil andre kendte kunstnere, som Djuna Barnes, Salvador Dali, Luis Bunuel, Man Ray og T.S. Eliot. Det er fine små billeder af kunst- og litteraturhistoriens store navne, som levede i Paris for 100 år siden.  Det lykkes endda Gil, at få konstruktiv kritik på sit manuskript af både Gertrude Stein og Hemmingway.

Filmen er gennemført, smuk og velspillet i alle detaljer. Store skuespilpræstationer hele vejen rundt. Scenerne med de store kulturpersonligheder er eminente, men også møderne med Gil forlovede Inez, som den overfladiske amerikanske blondine, og den kommende svigerfar, som en stokkonservativ amerikaner, med fordomme omkring fransk udenrigspolitik og deres mad og vin, er ironiske, klichefyldte og meget morsomme. I en sjov birolle som museumsguide ses den tidligere franske præsidentfrue Carla Bruni. Woody Allen forkæler os med mange smukke kvinder i denne pragtfulde film. Det er tydeligt, at Woody Allen må være dybt forelsket i Paris. Ikke kun i nutidens Paris, men også med et indgående, nostalgisk lyst til bohémemiljøet i 20’ernes Paris.
Efter at have set denne herlige film, er jeg ikke i tvivl om, at så snart vi åbner igen, rejser jeg med første ledige fly til Paris. Jeg glæder mig!

Midnigt in Paris kan ses på Filmstriben.