Personalets favoritter - Læsernes Bogpris: Jannie
Personalets favoritter - Læsernes Bogpris: Jannie

Personalets favoritter - Jannie

19.03.21
Afstemningen til Læsernes Bogpris 2021 er i gang. Vores bibliotekar Jannie har læst en af de nominerede titler:

Tabita af Iben Mondrup

Som nyuddannet bibliotekar drog jeg til Nuuk og boede et par år. Jeg kom hurtigt til at holde af grønlændernes varme og umiddelbarhed og jeg læser gerne romaner som foregår på Grønland.

Tabita er svært at ryste af sig igen. Den trænger på en eller anden måde ind under huden på en og der bliver den.

Parret Eva og Berthel bosætter sig i Upernavik i Grønland i slutningen af 60'erne. Bertel bestyrer den lokale butik imens Eva er medfølgende hustru. Bertel trives godt men Eva har svært ved at klare de lange mørke vintermåneder. Hun er en fremmed fugl blandt grønlænderne og føler sig ensom. Dertil kommer et brændende ønske om et barn. Et ønske som ikke synes at lykkes og dog.

Parret har en grønlandsk hushjælp ved navn Abelone. Abelone er enlig mor til to børn og føder en tredje søn Vitus. Eva finder særlig stor trøst i den lille dejlige dreng. Men også drengens storesøster Tabita vækker begejstring. Langsomt fødes ideen om at adoptere de to børn og da parret skal rejse hjem til Danmark drager de alle fire afsted som en familie. Den lille dreng Vitus er nem og trives, mens pigen på 6 år længes efter sin grønlandske mor og familie. Eva og Berthel vil ikke have at Tabita taler grønlandsk og ej hellere at hun taler om sin mor. Pigen trives ikke i den danske kultur som er så langt fra det liv hun er vant til fra Upernavik.

Dog elsker hun sin lillebror Vitus højere end noget andet. Deres bånd er smukt beskrevet. Også kærligheden til sin mor og mormoren er varmt og fint beskrevet.

Ægteskabet mellem Eva og Berthel derimod er ikke længere så stabilt og Berthel er måske ikke helt den sympatiske mand som vi til at starte med får indtryk af.  Historien gemmer på hemmeligheder og løgne. Men det er også en historie om hvor meget opvækst og kulturel baggrund præger et barn.

Iben Mondrup har selv boet på Grønland og det skinner igennem. Hun skildrer på fineste vis den grønlandske kultur. Jeg kan varmt anbefale bogen.

Hør Iben Mondrup selv præsentere sin bog i sin forfatterhilsen:

Læs/lyt bogen på eReolen.

Har du allerede læst bogen og synes den er lige så god som jeg? Så skynd dig ind at stemme på den her.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Tabita

Af Iben Mondrup (2020)
I 1960'erne tager Eva og Berthel to børn med sig fra Grønland, som de adopterer. Børnenes savn er stort og de vo...
Læs mere