Naja Marie Aidt og Ulrikka S. Gernes nomineret til DR Romanprisen 2025
Naja Marie Aidt og Ulrikka S. Gernes nomineret til DR Romanprisen 2025

Naja Marie Aidt og Ulrikka S. Gernes nomineret til DR Romanprisen 2025

01.07.24
Med ’Øvelser i mørke’ af Naja Marie Aidt og ’En pige forlod værelset’ af Ulrikka S. Gernes er to gribende romaner nomineret til næste sæson af DR Romanprisen

Der er lagt op til samtaler om vold, overgreb og krænkelser, når bibliotekernes mange romanlæseklubber skal mødes og diskutere de to romaner til vinter. Aidt og Gernes sætter fra forskellige perspektiver ord på overgreb af piger og kvinder, og det får begge romaner til at tale ind i #MeToo-debatten.

Mens omdrejningspunktet i Gernes’ autofiktive fortælling, En pige forlod værelset er en ung piges oplevelse af et langt forhold til en 46-årig mand, handler Øvelser i mørke om en midaldrende kvindens venskaber, traumebehandling og tilbageblik på et liv med vold. Begge forfattere er lyrikere, og det kan mærkes på det poetiske sprog i romanerne.

I juryen, som nominerer bøgerne til DR Romanprisen, sidder Mette Willumsen, Kåre Poulsen og Hanne Barslund fra DR samt Lise Vandborg fra bibliotekernes fælles redaktion.

Øvelser i mørke - til debat i december

For syv år siden udkom Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog, hvor Naja Marie Aidt skrev om den sønderrivende sorg over at miste sin søn. Aidts nye bog kredser om kvindeliv, vold og venskaber: En 57-årig kvinde er sygemeldt efter en traumatisk oplevelse, der trækker tidligere overgreb op til overfladen, og bogen beskriver, hvordan overgreb er forbundet med skam, skyld og fortielser.

Juryens motivation for nomineringen:

"’Øvelser i mørke’ er en stilsikker og barsk roman om overgreb og samtidig en lysende poetisk beskrivelse af, hvordan venskaber kan bane vejen for heling. I beskrivelsen af det kvindelige fællesskab er der linjer til 70-ernes kvindelitteratur, men uden at den virker manifestagtig. Det er derimod en varm fortælling om, hvordan det kvindelige fællesskab kan være den hånd i ryggen, der gør, at man rejser sig igen. Tanket op af den trøst og tillid, kvinder kan give hinanden, fordi de genkender situationer i livet med utryghed og den udsathed, som mange kvinder oplever gennem livet. En udsathed, som romanen gør op med i kraft af dens stærke vidnesbyrd om vold mod kvinder."

En pige forlod værelset - til debat i januar 2025

Med debutromanen ”En pige forlod værelset” bidrager Ulrikka S. Gernes til rækken af aktuelle romaner om overgreb i fortiden. Som 14-årig blev Gernes groomet af en 46-årig forfatter og ven af familien. Romanen er med fiktive personer, men bygger på forfatterens oplevelser som ung og senere som voksen i konfrontationen med de mennesker, der svigtede.

Juryens motivation for nomineringen:

"Den rystende historie om grooming og svigt er en stærk fortælling om smertefulde erfaringer og konsekvenser af et overgreb. I sin beskrivelse af det unge pigesind fører Gernes læseren direkte ind i de sårbare år hos en pige med det virvar af modsatrettede følelser, der hører teenageårene til: Lysten til oprør og grænseoverskridende adfærd på den ene side og behovet for at blive holdt om på den anden side. Forelskelsen, sværmerierne for det andet (voksne) køn, og det begær, som hun endnu ikke har ord for. Ulrikka Gernes er lyriker, og det smitter af på sproget, som er poetisk, elegant og legende, og som med sin lyse lethed får bogens handling til at stå om muligt endnu mørkere og uforglemmelig."

Debat i DR Romanklubberne

Begge romaner rummer et stort potentiale for dybe og vedkommende diskussioner i bibliotekernes 120 Romanlæseklubber.

Inden december nomineres fire romaner mere til prisen, og debatterne i klubberne om de seks romaner løber fra december til maj 2025. Herefter stemmer alle landets læseklubdeltagerne om, hvem der skal vinde prisen, der afsløres i juni 2025.

DR Romanprisen 2024 gik til Kim Blæsbjerg for De bedste familier.

Se tidligere vindere af DR Romanprisen.

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg, eReolen.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Øvelser i mørke : roman

Af Naja Marie Aidt (2024)
Hvordan kommer man ud af mørket, eller gør det så tyndt, at man kan se igen? En kvinde øver sig og kæmper med hjælp f...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

En pige forlod værelset : roman

Af Ulrikka S. Gernes (2024)
Bevægende roman om en ung teenagepiges kærlighedsforhold til en midaldrende mand i et kunstnermiljø i 1980'erne ...
Læs mere