Pige i Refsnæs folkedragt

Fra gemmerne - månedens særlige bog i oktober

Hver måned finder vi en særlig bog frem fra gemmerne og udstiller på Holbæk Bibliotek. Det er fine bøger, de fleste gamle, og noget slidte, men godt boghåndværk og ofte i en kunstnerisk smuk udførelse.

Oktober måneds bog er en skøn samling af litografier med danske nationaldragter.

Maleren Frederik Christian Lund (1826-1901) deltog som frivillig soldat i treårs-krigen og tegnede i sin skitsebog med især bønderne og deres søndagsklæder. Efter krigen rejste han rundt for at få tegninger fra alle dele af landet. De var efterfølgende grundlaget for en samling med 31 farvelitografier i 1864. De originale akvareller blev købt til en svensk samling og litografierne blev hurtigt udsolgt, men genoptrykt i et nyt oplag. I starten af 1. verdenskrig ønskede man at få lavet et nyt oplag; men det kunne ikke lade sig gøre, fordi de originale stenplader ikke længere eksisterede.

Tredieudgaven, som vi er så heldige at have et eksemplar af på Holbæk Bibliotek blev derfor baseret på en gentegning af billederne - igen til farvelitografisk tryk. Figurmaleren Luplau Janssen udførte arbejdet med besked om at bevare F C Lunds intentioner. Resultatet er blevet nogle meget smukke litografier med folkedragter fra hele landet.