Fokus på Helle Helle

10.04.18
Helle Helle kan som ingen anden beskrive en overflade, der er ved at krakelere. På fredag d. 13. april udkommer hendes nye roman "De", der, med en undertone af sorg og tab, kredser om et mor-datter forhold.

Helle Helle (født 1965) er kendt for sin minimalistiske realisme, og hendes bøger er oversat til 20 sprog. Hun har studeret Litteraturvidenskab på Københavns Universitet og er derudover uddannet fra Forfatterskolen i 1991. Helle Helle begyndte sit forfatterskab i det eksperimenterende og avantgardistiske hjørne af litteraturen, men hun har derfra udviklet sin helt egen stil. Hun formår med en nøgtern realisme at indfange hverdagens trivialiteter, hvor dramaet lurer under overfladen, i en stram og underspillet form. Hun debuterede i 1987 under navnet Helle Krogh Hansen med novellen ”Et blommetræ” i Information. Senere valgte hun at tage sin oldemors efternavn ”Helle”, og under det navn udgav hun sin første (punkt)roman 'Eksempel på liv' i 1993.

Det store gennembrud fik Helle Helle dog med romanen 'Rødby-Puttgarden' fra 2005, som hun bl.a. vandt Kritikerprisen for. Romanen skildrer de to søstre Tine og Janes liv som ekspeditricer i parfumeriet på Rødby-Puttgarden-færgen i slutningen af 80’erne. 

I 'Ned til hundene' fra 2008 fortsætter Helle Helle med at skildre de stille eksistenser i udkanten af Danmark, og under den tilsyneladende harmoniske overflade, som romanen fremskriver, anes en udefinerbar smerte og afmagt. Helle Helle blev for romanen nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

For 'Dette burde skrives i nutid' fra 2011 vandt Helle Helle boghandlernes pris De Gyldne Laurbær. Romanen følger hovedpersonen Dorte, som dagligt pendler mellem provinsen og hovedstaden.

I Helle Helles roman 'Hvis det er' fra 2014, er den ydre handling skrællet bort, mens det indre drama om livets mening er i fokus.

På fredag udkommer så Helle Helles nye roman "De". Forlaget skriver: "Mængden af indbo holdes naturligt nede, hendes mor kasserer med hård hånd, det er døde ting. Hun har en remse med alle adresserne, hendes mor holder sig for ørerne, tørklædet falder frem i panden. Det er rødt og blåt og hvidt. Det er fra Sans Souci, det overlever."de" er en skildring af et mor-datter-forhold. Det er en fortælling om sygdom og kærlighed og om at gå på gymnasiet i begyndelsen af 80'erne. Om sprog, der ikke slår til, men alligevel gør det".

Litteratursiden har i forbindelse med udgivelsen lavet et tema, der sætter fokus på Helle Helle.

.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Eksempel på liv

Af Helle Helle (2011)
Roman bestående af kortprosalignende tekster om Marianne og hendes søgen efter identitet. Både Marianne og eksistense...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Rødby-Puttgarden : roman

Af Helle Helle (2005)
Skildring af søstrene Jane og Tines liv som ekspeditricer i parfumeriet på Rødby-Puttgarden-færgen engang i 1980'...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Ned til hundene : roman

Af Helle Helle (2008)
Fortælleren har forladt sin mand og møder tilfældigt Putte og John, som hun nærmest flytter ind hos. Alt virker tilsy...
Læs mere
Helle Helle: Dette burde skrives i nutid : roman GennemseGennemse
  • Bog

Dette burde skrives i nutid : roman

Af Helle Helle (2011)
Dorte tager hver dag med toget til København, hvor hun burde følge sine timer på universitetet, men i stedet går i Sc...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Hvis det er : roman

Af Helle Helle (2014)
To løbere render ind i hinanden i en stor jysk skov. De er faret vild og kommer til at tilbringe to dage sammen i den...
Læs mere
Helle Helle: de : roman GennemseGennemse
  • Bog

de : roman

Af Helle Helle (2018)
Lolland i 1980'erne, med en 16-årig piges blik fortælles om hverdagen på gymnasiet og hjemme i lejligheden samme...
Læs mere