Emma Bess og Joakim Vilandt får debutantpriser

19.09.18
Munch-Christensens Kulturlegat på 2 x 50.000 kroner blev uddelt til Emma Bess for novellesamlingen Mødre døtre søstre og Joakim Vilandt fik prisen for værket Cassandra.

Debutantprisen 2018
Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat blev stiftet i 2005 og uddeles én gang årligt til to yngre danske forfattere (under 50 år), der har haft en lovende debut inden for det seneste år. Litteratursiden er partner i prisen, der er Danmarks største debutantpris.

Emma Bess fik prisen for sine sitrende noveller i 'Mødre, døtre og søstre',  som er forankrede i kroppen og hverdagen. Novellerne har mørke undertoner og viser på en sanselig og sørgmodig måde dynamikken i de sårbare relationer i en familie, ikke mindst hvordan man det ene øjeblik kan føle sig utrolig tætte og det næste øjeblik føle afstand.

Joakim Vilandt fik overrakt prisen for den genreløse Cassandra. Vilandts stemme er vild og original, og både stavemåden og syntaksen i teksterne er nærmest revet i stykker som det samfund, de beskriver. Sproget er forvrænget og minder om det svulstige sprog i baroktiden, ligesom billedsproget leder tankerne hen på barokkens kontrastfyldte stil. Dystre dommedagsprofetier om en verden ude af kontrol er omdrejningspunkt i samlingen, som bærer en grundtone af, at alt er for sent. De dommedagsagtige visioner trækker på stof og billedsprog fra klimakrise, apokalypse og den græske mytologis fortælling om Cassandra, hvis spådomsevne blev forvandlet til en forbandelse.

De to debutanter interviewes af Lars Bukdahl og Anne-Marie Mai fra juryen den 26. oktober kl. 13 på Litteratursidens stand på Bogforum i Bella.

Læs meget mere om årets debutanter på Litteratursiden.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Cassandra

Af Joakim Vilandt (f. 1991) (2017)
Digte som på et forvansket særsprog beretter om ungdomserindringer og dunkle dommedagsprofetier
Læs mere
Emma Bess: Mødre, døtre, søstre : noveller GennemseGennemse
  • Bog

Mødre, døtre, søstre : noveller

Af Emma Bess (2018)
Noveller. Sanselige hverdagsnoveller om ungt kvindeliv og familierelationer med mørke undertoner
Læs mere