Digital Litteratur

14.05.18
Den digitale litteratur spejler fremtidens læsere, når det at læse både kan betyde at man ser, hører, interagerer og spiller fortællingen. Digital litteratur er født digital. 'Digital litteratur' er månedens tema på Litteratursiden.

"Man kan ikke skære digital litteratur over én kam. Digital litteratur er mange forskellige ting." siger den danske forfatter Merete Pryds Helle. Hun lavede sit første litterære computerspil i 1998 og har siden eksperimenteret med litteratur som app og SMS. Det er tyve år siden, men digital litteratur er stadig ikke et udbredt begreb hos de danske læsere. Alligevel findes den forskellige steder og indtager en mangfoldighed af former skikkelser.

Derfor tror mange også, at der somme tider er tale om ebøger. Ebøger og lydbøger er da digitale, men... Hvor ebogen og lydbogen er en digitalisering af den fysiske analoge bog, så er den digitale litteratur født ind i et eller flere digitale medier. SMS-romanen er skrevet til din mobiltelefon, den interaktive roman er født som en app eller en hjemmeside og hyperteksten (en tekst der via hyperlinks linker til andre hjemmesider eller tekster) er nærmest indbegrebet af internettet. Bogstaverne danser og taler. Billeder og filmklip er lige så essentielle som ordene i Shakespeares sonetter. 

Tit og ofte leger den digitale litteratur ta' fat med de gode gamle klassikere. Men deres hang til gamification, sociale medier og interaktionfra brugeren gør dem ikke mindre litterære. Digital litteratur er nyeste gren på litteraturhistoriens træ og kronen på værket i forhold til , at litteraturen i forvejen er mere formeksperimenterende end nogensinde før. 

Læs meget mere om digital litteratur på Litteratursiden.