Den engagerede
Den engagerede

Den engagerede

Verden brænder, og du brænder for verden. Her er, hvad du skal læse i din ferie.

Skrevet af Lea Fløe Christensen og Patrick Søgaard

Klimakrise, cyperterror, magtmisbrug. Svundne og nyopståede utopier. Efterladte børn, angste unge og ramte mødre. Race- og kønskonflikter. Verden brænder, og du brænder for verden.

Men kan vi gøre en forskel ved at læse en bog? Det er et forsøg værd, for der findes et utal af romaner og fagbøger, der går i dybden med de emner, medierne kun skraber i overfladen af. 

Tag en dyb indånding og dyk ned i vedkommende bøger med medrivende og vigtige fortællinger fra den brændende verden, vi lever i. 

Charlotte Weitze: Rosarium

En roman, der på en gang er klimadebatindlæg, mordthriller, slægtsroman, eventyr og ikke mindst kærlighedshistorie mellem en transkønnet botaniker og et grønligt naturmenneske, der kan leve af sollys (SAY WHAT?) –ja, alt det. Måske bogens enorme succes skyldes, at forfatteren formår at balancere de mange temaer og genrer, så mange typer læsere kan være med - også dem, der normalt holder sig inden for realismen.

Svetlana Aleksijevitj: Secondhand-tid

”Der lå døde, deres mobiltelefoner i lommerne blev ved med at ringe...Ingen kunne få sig selv til at gå derhen og besvare opkaldene.”

Nobelprisvinderen Aleksijevitj lader i ’Secondhand-tid’ almindelige mennesker tale i en polyfoni af erindringer, meninger, følelser om store og små ting i livet før og efter Sovjetunionens opløsning. Interviewene foregår over mere end tyve år, og drømme, minder og magter får undervejs nye former. Et unikt og fængslende indblik i, hvor meget en stat kan styre det enkelte menneske, og hvor komplekst det kan være at genfinde sit liv i en ny virkelighed.

Olivia Wenzel: Mit hjerte er en automat

En ung, klog og kæk roman om at være den evige minoritet og alligevel topprivilegeret. Om en ung kvinde, der hverken er hvid eller sort, som rejser rundt og forsøger at forstå sit ophav, sin opvækst, et ståsted. I en charmerende dialogform med masser af skarp korrekthedskvalme og comic reliefs bliver du som læser klogere på emner som angst, savn, seksualitet og selvmord uden at skamme dig over at grine en god del undervejs.

Ahmad Mahmoud: Sort land

Den selvbiografiske roman om en opvækst i et udsat boligområde udkom parallelt med Morten Papes ‘Planen’, og på nogle punkter er bøgerne hinandens modstykker. Papes familie er etnisk danske, hvor Mahmouds familie har indvandrerbaggrund. Og hvor ‘Planen’ er en dybdeborende og essayistisk mursten, formår ‘Sort land’ at være erklærende og præcis på under 200 sider. Læseren kommer helt tæt på et kulturelt miljø, man sjældent har adgang til. Og som Ahmad Mahmoud skriver i forordet, ønsker han ikke at skabe fjendebilleder, men plads til forståelse. 

Inger Christensen: Alfabet

Du kender måske de første to ord fra ‘Alfabet’, “abrikostræerne findes”, som indleder en digtsamling, der først handler om at dvæle ved naturen og livet omkring os. Men som små stød kommer pludselig døden og ensomheden og forstyrrer digtenes ro, og snart bliver du overrumplet af fjernstyring, geværer, gifthelikopterens susende harpe og til sidst atombomben. Sådan afslører ‘Alfabet’ sig langsomt som det dybt politiske værk, det er:

”ca. 60.000 døde og 
sårede i Nagasaki

tal der står stille
et sted i en fjern
almindelig sommer”

Vil du hellere tænke på professorens ferieaffære end hendes forskning? Så er du måske den casual-intellektuelle

Brænder du efter noget engagerende, men med højere tempo og mere suspense? Så er du måske den spændingssultne

Er du stadig ikke blevet klog på, hvilken ferielæser du er - få et overblik her

Mere til Den engagerede:

Tags