Monika Fagerholm vandt Nordisk Råds litteraturpris 2020

28.10.20
- og det blev Jens Mattsson og Jenny Lucander, der fik børne- og ungdomslitteraturprisen.

Vinderne af Nordisk Råds priser blev afsløret tirsdag aften. Prisafsløringen foregik digitalt, og du kan stadig se udsendelsen og høre takketalerne her.
 

Nordisk Råds litteraturpris 2020: Monika Fagerholm for Hvem slog Bambi ihjel?

Den finske forfatter Monika Fagerholm fik litteraturprisen for romanen Hvem slog Bambi ihjel?

Juryens motivering:

"Monika Fagerholms roman er en stiliseret moralitet, som er skrevet med en rasende energi. En gruppe velstillede unge begår en gruppevoldtægt i den velhavende forstad, Villastaden, lige uden for Helsingfors. Fagerholm fokuserer ikke på offeret, men på gerningsmændene, og på det, som udspiller sig før og efter voldtægten. Især forældregenerationens forsøg på at glatte ud bagefter giver hende mulighed for at brillere med knivskarp samfundssatire. Sproget er skiftevis blussende i sin kraftfuldhed og melankolsk besværgende. I bogens tætte net af dialoger, omkvæd og populærkulturelle referencer findes en brutal sandhed, som rammer personerne, uanset hvor de vender sig hen. Gusten Grippe, den eneste af gerningsmændene, der føler skyld, bliver en modsatrettet kraft i forhold til det mørke sug fra det værelse, hvor overgrebet blev begået. Længslen efter det uforstyrrede stilles over for vores overfladiske og statusfikserede tid. Og det er en livsvigtig længsel, der skrives frem i form af erindringer om kærlighed og venskab. Det er øjeblikke, som man kan vende tilbage til for at hente styrke."
(Kilde: norden.dk)​​​​​​​

Læs mere om Monika Fagerholm og Hvem slog Bambi ihjel? på norden.org.

Anmeldelsen af Hvem slog Bambi ihjel? på Litteratursiden.

Læs mere om de øvrige nominerede til Nordisk Råds litteraturpris på Litteratursiden.
 

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2020: Jens Mattsson og Jenny Lucander for Vi er løver!

Det blev den svenske børnebogsredaktør og børnebibliotekar Jens Mattsson og den finlandssvenske illustrator Jenny Lucander der fik børne- og ungdomslitteraturprisen for Vi er løver!

Juryens motivering:

"Årets vinderbog står ubetinget på barnets side med et insisterende børneperspektiv i både tekst og billede. Legen har en helende effekt, når det allersværeste sker, når et lille barn får en dødelig sygdom. Fantasilegens savanne med sin levende, orange kulør trænger ind i den blodfattige sygehusverden. Den vilde leg rummer al den sorg og bekymring, som sygdommen udløser. Billedperspektivet, de dekorative elementer og kolorismen går på en overbevisende måde i dialog med den nordiske billedbogstradition á la Ingrid Vang Nyman og Tove Jansson, men med sin helt egen og forbløffende originalitet i både perspektiv, streg, farvevalg og karakteropbygning. Teksten akkompagnerer stilrent med sit drevne jeg-perspektiv, som er farvet af legens storhed. Skildringen af forældrenes omsorg og fortvivlelse er både værkets smertepunkt og hvilepunkt. Broderkærligheden og bogens modige slutning antyder, at der findes et nyt Nangijala. Dette dybt gribende værk udspringer af et nordisk samarbejde af den fineste slags og henvender sig til læsere i alle aldre."
(Kilde: norden.dk)

Læs mere om Jens Mattsson og Jenny Lucander og Vi er løver! på norden.org.

Øvrige priser:

Filmprisen.
Den gik til den norske film "Barn" af manuskriptforfatter og instruktør Dag Johan Haugerud og producer Yngve Sæther. Værket beskrives som "ambitiøst og eftertænksomt", fordi det "med empati og stor alvor behandler forholdet mellem børn og voksne".
Mere på norden.dk.

Musikprisen.
Endnu en finne, komponisten Sampo Haapamäki, fik prisen for værket "Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille" (på dansk: Koncert for kvarttone-klaver og kammerorkester).
Mere på norden.dk.

Miljøprisen.
Den færøske kok og skribent Jens-Kjeld Jensen blev tildelt prisen for at sætte fokus på mangfoldigheden i den færøske natur. Han samarbejder med naturforskere over hele verden og har været med til at kortlægge over 350 nye arter på Færøerne.
Mere på norden.dk.

Oprindeligt skrevet af jc, Vejle Bibliotekerne.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Hvem slog bambi ihjel?

Af Monika Fagerholm (2020)
En massevoldtægt, to dødsfald og tre unge, der forsøger at finde fodfæste i livet på trods af voldsomme hændelser. Bi...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Billedbog

Vi er løver!

Af Jens Mattsson (f. 1980), Jenny Lucander (2020)
Billedbog. Løver er stærke dyr, der holder sammen. To brødre leger, at de er løver. Også da storebroren bliver alvorl...
Læs mere