Udstillingsområde om verdensmålene
Udstillingsområde om verdensmålene
Debatmøde om Holbæk Fjord
Debatmøde om Holbæk Fjord

Holbæk Bibliotekerne er blevet verdensmålscertificerede

Vi vil styrke den bæredygtige omstilling – både med og for borgerne og som arbejdsplads.

Hvad er Verdensmålene?

FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling er 17 mål, der hver har sit fokus, fx Afskaf fattigdom og Stop sult.

En pointe i FNs Verdensmål er, at de globale udfordringer hænger sammen, så fx klima, sult og krig kan påvirke hinanden i negative spiraler, men at det også gælder den anden vej, så en positiv udvikling indenfor fx uddannelse, ligestilling og stærke institutioner også styrker arbejdet inden for de andre mål. Læs mere om verdensmålene her: https://www.verdensmaal.org/ 

FNs Verdensmål er meget synlige på Holbæk Bibliotek. I indgangen møder du et udstillingsområde med skiftende tema. I denne tid er der en udstilling fra foreningen NOAH, som peger på sammenhæng mellem fødevarer, klima og fattigdom og et område, hvor man lokalt som forbruger kan være med til at skabe forandring.  

Anders Sejerøe fra Holbæk Bibliotekerne fortæller: Vi ønsker som biblioteket at være med til at fremme oplysning og debat. Vi ønsker at gøre folk klogere på verdensmålene, men særligt at gøre det med et Holbæk-fokus og på de aktiviteter og foreninger, som allerede i dag arbejder med dem her lokalt. Vi har fx haft udstillinger med FORS om affald, Læger uden Grænser, Børnehuset Hagested og Tuse skole.
Det bedste er, når vi kan koble udstilling, bøger og vores egen podcast ”Holbæk og Verdensmålene” sammen. 

Hvordan arbejder Holbæk Bibliotekerne med verdensmålene? 

Biblioteksleder Piet Dahlstrøm-Nielsen fortæller, at personalet igennem flere korte workshops har taget initiativ til forskellige indsatser. Det er lige fra at mindske affald på kontorerne, forsøge at få solceller på taget, til større tiltag som en strategi der peger ind i Verdensmål 8 om anstændige job., dvs. hvordan biblioteket gennem ansættelser kan tage et socialt ansvar og støtte diversitet mm.
Alle kollegaer på Holbæk Bibliotekerne har været inviteret til at se The Week, hvor man i løbet af en uge ser tre film og taler om den bagefter, for at bevæge sig fra klimafrygt til handlelyst. Det har været en stor personlig oplevelse og stærk fælles reference som har været med til at sætte yderligere skub på virketrangen mod større bæredygtighed. 
 
Vi er kun lige startet, siger Anders Sejerøe med et smil. Vi vil gerne meget mere og gerne fordybe os i emner og debatter som er relevante aktuelt her lokalt.
Det har været dejligt at se, at mange er mødt op til debatmøder som senest det om Holbæk Fjord, som blev lavet i samarbejde med Politisk Samarbejde Holbæk. Den slags vil gerne lave flere af. Dvs. skabe rum for samtaler, hvor vi bliver klogere sammen og ser på hvilken vej vi skal gå i Holbæk Kommune for en bæredygtig udvikling. Her kan vi mødes borgere, eksperter, politikere og andre beslutningstagere – og blive klogere sammen.

Vi håber også, at mange flere vil være med til at lave udstillinger og deres egne arrangementer, så vi når omkring flere emner og verdensmål – man må meget gerne også deltage i vores podcast ”Holbæk og Verdensmålene”. Vi arbejder nu på at Uge17 til næste år får samlet langt flere lokale aktører, så vi sammen kan lave et stærkt fokus på Verdensmålene. 

Har du en god idé til et arrangement eller andet der kan tale ind i FNs Verdensmål, så tag endelig fat i Holbæk Bibliotekerne: Anders Sejerøe, ands@holb.dk, tlf. 7236 7016

Om certificeringsprogrammet

Holbæk Bibliotekerne har været del af et certificeringsprogram, som er udviklet af Danmarks Biblioteksforening og Chora 2030. Udviklingsprojektet er støttet af Tryg Fonden. Biblioteket indgår i et netværk med biblioteker fra hele landet og fx deltaget i de landsdækkende kampagner Uge17 – Verdenmålsugen. Læs mere her: https://db2030.dk/certificering/