Bliv frivillig læseguide
Bliv frivillig læseguide

Frivillige læseguider til social indsats for udsatte borgere

01.10.21
Er du empatisk og lyttende, har du naturlig autoritet, elsker du skønlitteratur, og brænder dit hjerte for dine medborgere? Så er det dig, vi leder efter.

Holbæk Bibliotek søger 2 frivillige til projektet ”Sunde Læsefællesskaber for Udsatte Borgere”. Som frivillig i projektet får du en uddannelse som læseguide i metoden Guidet Fælleslæsning, og du bliver tilknyttet et stærkt og engageret fagligt miljø, hvor bibliotekarer og andre frivillige læseguider samles om en indsats for udsatte medborgere. Som frivillige følges I ad og deler således erfaringer med hinanden. 

Om metoden Guidet Fælleslæsning

Guidet Fælleslæsning er en anerkendt og afprøvet læsemetode, hvor læseguiden ti uger i træk mødes med en gruppe på op til 12 deltagere for at læse og diskutere udvalgte noveller og digte. 
Læseguiden læser novellen højt for gruppen og inviterer i indlagte pauser deltagerne ind i en samtale om litteraturen og livet, og hvad der ellers opstår undervejs.
Guidet Fælleslæsning er en simpel læsemetode med et kæmpe potentiale for at rykke mennesker. Vi ved at deltagere i læsegrupper kan opleve formindskede symptomer på stress, angst og depression, og vi ved, at både deltagerne og læseguiderne oplever læsegruppen som en meningsfuld aktivitet, hvor de danner nye venskaber, lærer nye ting om sig selv og opnår en større tro på sig selv. 

Dét tilbyder vi dig:

  • Du bliver uddannet Læseguide i den internationalt anerkendte metode Guidet Fælleslæsning. Undervisningen foregår mandage i uge 43, 44 og 45 kl. 9-16 30 online.
  • Du indgår i et motiverende og fagligt stærkt fællesskab med andre læseguider.
  • Du får indsigt i det daglige liv på biblioteket og i hvordan forskellige kommunale områder samarbejder.
  • Du får indflydelse på, hvordan projektet udføres. 
  • Du modtager sparring og faglig vejledning på din indsats gennem al din tid som frivillig.
  • Du introduceres til en masse spændende skønlitteratur, og du bliver en dygtigere læser.  

Dét forpligter du dig til:

Du skal gennemføre to læsegrupper á ti ugers varighed inden udgangen af 2022. Læsegrupperne finder sted i Holbæk eller på et af vores lokale biblioteker i Jyderup, Svinninge eller Tølløse. 
Vi håber også, at du vil deltage aktivt i det faglige miljø på Holbæk Bibliotek, som er dedikeret til arbejdet med Guidet Fælleslæsning.

Den gode læseguide

Er vant til at arbejde med mennesker. Du giver plads til andre mennesker, og er ikke bange for at tage en styrende rolle. 
Holder af skønlitteratur og har et nysgerrigt sind. Du er ikke nødvendigvis en trænet læser, men har analytiske færdigheder og forstår, at litteraturen ikke fastlåses i bestemte betydninger, men derimod kan betyde mange ting på samme tid.  
Deler gavmildt af sine livserfaringer, og er nysgerrig på andres erfaringer.
Har et positivt, opsøgende sind og giver gerne sin mening til kende. 

Ansøgningsfrist: 13. oktober. 

For yderligere oplysninger, ring til tovholder og læseguide Jannie Pedersen på 72367048
Eller mail på janpd@holb.dk