Ugerløse Friluftsbad

Den 20. august 1933 var en stor dag i Ugerløse. Da blev byens friluftsbad nemlig indviet.

Sort-hvid foto: Indvielse af Ugerløse Svømmebassin 20. august 1933 med masser af tilskuere.
Indvielse af Ugerløse Svømmebassin 20. august 1933 med masser af tilskuere.
Sort-hvid foto: Der graves ud til svømmebassinet i 1933. Set nede fra udgravningen.
Der graves ud til svømmebassinet i 1933.

Af arkivar Inge-Lis Madsen

Indvielsen af friluftsbadet foregik under stor mediebevågenhed, idet såvel Danmarks Radio som flere af de landsdækkende aviser var på besøg. Det var virkelig en sensation, at en lille by som Ugerløse nu havde ”det største kunstige svømmebassin på Sjælland.”

Til stede ved indvielsen var også mange mennesker fra lokalområdet. Det var nemlig et projekt, der alene blev til noget takket være en lokal ildsjæl, mejeribestyrer og formand for Ugerløse Idrætsforening Laurits Hansen, og en stor flok af frivillige. De havde i løbet af foråret og sommeren lagt rigtig mange timer i projektet og arbejdet, så sveden haglede af dem hver aften! Til udgravningen blev brugt spader og skovle, hvorefter jorden blev kørt væk på trillebøre og fragtet videre på en lastbil af en lokal vognmand – uden beregning, naturligvis! Også støbearbejdet, bygning af tårn, plankeværk og omklædningsrum blev udført af frivillige.

Grunden var skænket af Ugerløse Kommune, og det kostede 6.034 kr. at opføre bassinet, der var 10 meter bredt og 25 meter langt. Fra start af var Friluftsbadet en selvejende institution, men først i 1960’erne blev det overtaget af kommunen, da en omfattende renovering og ombygning trængte sig på. I 1966 blev badet således udvidet til 12½ x 25 meter, ligesom pumpe og filtertårn blev udskiftet. Allerede i 1954 havde man dog fået nye omklædningsrum i kælderen under en nybygget fløj på skolen, der lå lige ved siden af.

Fra dag ét var badet en kæmpesucces, ikke mindst hos lokalbefolkningen. Men det var ikke alene byens børn og voksne, der brugte Friluftsbadet. Også fra nabokommunerne cyklede man til Friluftsbadet i Ugerløse, ligesom der kom gæster fra det meste af Sjælland for at se og prøve det nye og spændende tilbud.

Hen over tid har der været megen diskussion om, hvorvidt Friluftsbadet skulle overbygges. De senere år har badet mest kæmpet for overlevelse, idet Holbæk Kommune flere gange har haft det med i sit sparekatalog. Men Ugerløse-borgerne har kæmpet for deres svømmebassin, og det er lykkedes at bevare det som et sted, hvor børn og voksne kan boltre sig og have nogle fornøjelige timer i sommermånederne.

Sort-hvid foto: Indgangspartiet, som det så ud fra begyndelsen i 1933.
Indgangspartiet, som det så ud fra begyndelsen i 1933.
Sort-hvid foto: Badende børn i Ugerløse Friluftsbad.
Badende børn i Ugerløse Friluftsbad. Datering: 1933-1940.