Tølløse Hotel
I 1874, hvor Nordvestbanen kom til Tølløse, opførtes som noget af det første et gæstgiveri skråt over for stationen.
Af Inge-Lis Madsen
Gæstgiveriet blev bygget på jord fra Lindegården i Kvarmløse og fik navnet Hotel Haabet. Morten Jespersen, der ejede Lindegården, var en forudseende mand. Han havde, inden byggeriet blev påbegyndt, sikret sig spiritusbevillingen fra Møllekroen i Gl. Tølløse, så fremtiden var sikret for det nye hotel og gæstgiveri i Stationsbyen.
Hotel Haabet blev bygget af Andreas Bentsen, der drev en håndværkerskole i Vallekilde og var i familie med Jespersens på Lindegården. Det blev en bygning på 15 fag med tre skorstene, der indeholdt 11 værelser, kælder, rejselade, stald samt en købmandsforretning.
På et tidspunkt skiftede Hotel Haabet navn til Tølløse Hotel, og igennem mere end 100 år var det en vigtig del af byens liv. Udover at være kro og overnatningssted for rejsende blev det flittigt brugt af de lokale foreninger til fester, foredrag, dilettantforestillinger og udstillinger, til danseskole, gymnastikopvisninger, som valgsted og til mange andre formål.
I slutningen af 1990’erne var der ikke længere så megen aktivitet i bygningen: Der var en krostue, tre erhvervslejemål, en række klubværelser samt et par lejligheder. I 2005 fandt en tragisk hændelse sted, idet fire personer indebrændte ved en voldsom brand. Bygningen stod ikke til at redde og blev efter en tid revet ned.
I flere år lå grunden som et åbent sår i byen, men i 2016 skete der endelig noget. VAB (Vestsjællands Almene Boligselskab) opførte et markant lejlighedsbyggeri, bestående af 20 seniorboliger - ikke alene til glæde for dem, der flyttede ind, men for hele byen.