Skovrideren på Slagelsevej 27
I 1911 byggede Flemming Ludvig Lerche en stor og flot villa på Slagelsevej 27 i Jyderup.
Af arkivar Inge-Lis Madsen
Flemming Ludvig Lerche var netop gået på pension som skovrider over grevskabet Lerchenborgs skove, et job han havde haft i 36 år. I hele denne periode havde skovrider Lerche haft bopæl i Bjergsted Skovridergård sammen med sin hustru.
Flemming Ludvig Lerche var født i 1846 som søn af amtsforvalteren i Rønne. Han giftede sig i 1875 med Marie Margrethe Elisabeth Treshow, f. 1850 og datter af en toldembedsmand / kammerjunker på Frederiksborg Slot. Sammen fik de døtrene Gerda i 1876, Emma Henriette Elisabeth i 1878, Ulla Sofie i 1881 og Josephine Hedvig Lovise Elisabeth i 1883.
Lerche uddannede sig inden for forstvæsen og fik altså jobbet som skovrider ved Lerchenborgs skove samme år som han blev gift. Nogle år efter sin ansættelse udnævntes han først til jagtjunker, senere til jægermester - det var en ærestitel placeret under hofjægermester i rangfølgen. Skovriderjobbet bestred han på bedste vis i de mange år, og blev en kendt og agtet mand inden for sit fagområde.
Men i 1911 fraflyttede han og hustruen Bjergsted Skovridergård og byggede en ny bolig i Jyderup. Den lokale arkitekt Vilhelm Olsen, der netop startede tegnestue op i 1911, stod bag byggeriet. Men at Lerche gerne ville have en hel del indflydelse på, hvordan ejendommen kom til at se ud, fremgår af en korrespondance mellem Lerche og Vilhelm Olsen, som vi er så heldige at have i Jyderup Lokalarkiv.
I et brev til arkitekten står bl.a. at Lerche og hustruen kunne tænke sig, at det store vindue i den store dagligstue i de to midterste fag blev med en hel, fast rude. Gavlvinduet i samme stue ville de gerne have i samme størrelse som vinduet i soveværelset – ellers vil det ikke se godt ud! De fandt det også nødvendigt at sætte en dør i entreen ud mod bagfacaden, og frontispicen foreslog de blev gjort en halv alen bredere i hver side. I den lille udbygning ville de gerne have såvel WC som hønsehus ud mod gården. Det kunne klares ved at lave en lille gang mellem WC og hønsehus samt isætte en dør for enden af gangen ind til brændehuset. En skitse af disse rum ses neden for. Lerches brev slutter af med følgende: ”Og så holder såvel min kone som jeg mest af hvide mure og mørkt tag”!
Om arkitekten gik med til alle disse ændringer – og flere til - i hans tegninger, melder historien ikke noget om!
Men den gamle forstmand og jægermester fik kun kort tid sammen med sin hustru i huset – hun døde allerede nytårsaften 1911. Selv blev han dog boende, i nogle år sammen med døtrene Emma og Elisabeth. Hvert år inviterede han og døtrene børn fra villakvarteret til juletræsfest i huset, hvor børnene endda også fik en lille julegave. Det fortæller Anders Hjorth-Jørgensen i sin bog ”Stationsbyen Jyderup”.
I en avisartikel i forbindelse med, at Lerche fyldte 80 i 1926 fortælles, at han netop da havde været igennem et svært sygdomsforløb, som han dog var kommet over. Han døde i 1935 på Kommunehospitalet i København, 88 år gammel, og blev ligesom hustruen stedt til hvile på Jyderup Kirkegård.