Nødboligerne på Kapellanvej og Præstevænget

En borger havde været i Holbæk Kommunes byggesagsarkiv og fandt en byggesag om Byggeforeningen af 1933’s afdeling 11, som ligger på Kapellanvej og Præstevænget i den østlige del af byen. Det ledte til, at arkivet fik en interessant forespørgsel.

Sort-hvid foto af tre børn siddende på fortovet foran en sort træbygning.
De tre smilende børn sidder foran den store barak på Kapellanvej, som var hentet fra Tybjerglejren i Næstved. Fotografiet er udateret, men det er formentlig fra første halvdel af 1960’erne. Barakkerne blev revet ned i 1964 eller 1965.
Byggetegning over området Kapellanvej og Vestre Fælledvej.
Tegningen fra byggesagen, som fik vores spørger til at undre sig over brugen af udtrykket “nødboliger” om de ellers så attraktive boliger. Vestre Fælledvej blev senere omdøbt til Præstevænget.

Af arkivar Sanne Rasmussen

I byggesagen bliver de fire enkelthuse på det nuværende Præstevænget 8-14 og de fire dobbelthuse på Kapellanvej 25-35 og 34-36 konsekvent omtalt som “nødboliger.” Vores spørger undrede sig over brugen af dette udtryk, da det mest af alt giver associationer til midlertidige bebyggelser, som i al hast opføres til akut boligløse, og hvor man kan forvente, at kvaliteten af boligerne er derefter. Men husene står jo som bekendt stadig i dag og er endda ganske attraktive boliger.  

Ikke desto mindre blev husene faktisk opført af Holbæk Kommune som såkaldte nødboliger, der skulle være med til at afhjælpe den store boligmangel, der herskede efter 2. verdenskrig. Krigen havde medført mangel på byggematerialer, arbejdskraft og midler til at finansiere nye byggerier, og som resultat stod mange danskere uden bolig i årene efter krigens afslutning. En statslig kommission anslog, at der i 1945 manglede mellem 50.000 og 60.000 boliger på landsplan og at 4.000-5.000 familier var under kommunal boligforsorg. 

I Holbæk var der 16 husvilde familier i 1945. Dette oversteg kapaciteten af kommunens husvildeboliger, som kun kunne huse 10 familier, og derfor var de resterende seks familier blevet indlogeret på byens skoler. Man kan derfor forestille sig de pladsproblemer, der opstod, da antallet af husvilde familier steg ganske drastisk i de kommende år til 41 familier i 1946, 50 i 1947 og kulminationen i 1948 med hele 63 familier – dvs. mellem 200-300 mennesker, hvoraf mange var børn. 

Ud over opførelsen af huse som de ovennævnte på Kapellanvej, igangsatte Holbæk Kommunes Socialudvalg desuden flere tiltag for at komme bolignøden til livs i 1946. Man opkøbte forskellige bygninger rundt omkring i byen og opførte husvildebarakker, bl.a. på Østre Fælledvej.  

Det gik dog stadig for langsomt med at afhjælpe problemet, så i 1947 opkøbte man to barakker fra Tybjerglejren i Næstved, som havde huset tyske flygtninge efter krigen. Barakkerne blev flyttet og genopført for enden af den daværende Kapellanvej. Det var en dyr løsning til omkring 125.000 kr. (svarende til ca. 3,1 mio. kr. i dag), men man havde nok håbet, at det til gengæld ville gå hurtigere end at bygge fra grunden.  

Dog kunne man i Holbæk Amts Venstreblad i oktober 1947 læse, at genopførelsen af barakkerne var blevet forsinket pga. mangel på mandskab, så de stod først klar i begyndelsen af 1948. Det drejede sig om et træhus med plads til én familie og en stor barak inddelt i 13 lejligheder.  

Efter 1948 var den værste bolignød blevet imødegået, og antallet af husvilde familier i Holbæk begyndte at falde. Men først i 1964 kunne formanden for Socialudvalget meddele, at der ikke længere var brug for barakkerne på Kapellanvej og Østre Fælledvej som nødboliger.  

Sort-hvid foto af området Kapellanvej og Vestre Fælledvej.
Skråfoto af Vestre Fælledvej og Kapellanvej i 1955 set mod sydøst, hvor både enkelt- og dobbelthusene ses til højre i billedet. Bebyggelsen længst borte er husvildebarakkerne, som kommunen opførte på Østre Fælledvej i 1946. Foto fra Danmark set fra luften
Sort-hvid luftfoto af området Kapellanvej og Vestre Fælledvej.
Den store barak og træhuset fra Tybjerglejren ses tydeligt midt i luftfotoet her fra 1954. De fire enkelthuse på Vestre Fælledvej (i dag Præstevænget) ses ovenfor barakkerne og de fire dobbelthuse øst for på Kapellanvej. Foto fra krak.dk.
Farvefoto af dobbelthusene på Kapellanvej.
Siden 1949 har Byggeforeningen af 1933 ejet de fire enkelthuse og fire dobbelthuse, og i dag udgør de såkaldte nødboliger foreningens afdeling 11. Her ses tre af dobbelthusene fra Sejerøvej. Foto: Sanne Rasmussen.