Niels Jørgens Gård i Store Merløse

Gårde og huse har undertiden fået navn efter de mennesker, der har boet på matriklen. Et eksempel på det er gården, der lå på Bygaden 35 i Store Merløse.

Sort-hvid foto: ”Niels Jørgens Gård,” Bygaden 35, Store Merløse, set fra gårdspladsen.
”Niels Jørgens Gård,” Bygaden 35, Store Merløse, set fra gårdspladsen. Udateret.

Af arkivar Inge-Lis Madsen

Gården på Bygaden 35 havde matr.nr. 11, Merløse by, var fra 1766 og blev i folkemunde altid kaldt ”Niels Jørgens Gård” efter Niels Jørgensen, der i mange år ejede og beboede den.

Niels Jørgensen var født i 1844 som søn af gårdmand og sognefoged Jørgen Hermansen og hustru Kirsten Jensdatter. På gården voksede en børneflok op bestående af tre sønner og fem døtre, der alle boede hjemme ved folketællingen i 1850 og – for de ældstes vedkommende – hjalp til på gården, også selv om de havde passeret den alder, hvor man normalt kom ud at tjene.

I 1874 døde faderen, men moderen overtog gården, der var i arvefæste under Den Suhrske Stiftelse. I 1875 fik hun status af gårdejerske, da hun fik matriklen til selveje. 10 år senere - i 1885 - overdrog den gamle mor gården til sønnen Niels Jørgensen, der var ungkarl. Da hun døde i 1887, tog den ligeledes ugifte datter Marie over og blev husbestyrerinde for sin yngre bror.

Med tiden blev folkeholdet mindre på gården. Mens alle Niels Jørgensens søskende i 1850’erne og 1860’erne arbejdede derhjemme, så var der ved folketællingen i 1901, da han selv sad ved roret, kun en karl og en pige til at hjælpe på gården. Om det er udtryk for, at det er gået ned ad bakke for gårdejeren, eller blot at tiderne havde ændret sig, kan vi kun gisne om. 

Niels Jørgensen havde gården på Bygaden 35 indtil 1919, hvor han solgte til J. K. Rasmussen og fraflyttede. Året efter døde han - i kirkebogen benævnes han particulier (betegnelse for en person, der lever af sin formue) samt forhenværende gårdejer.

I 1969 købte Tølløse Kommune gården for at sikre jord til byudvikling, men først i 1997 valgte man at rive den efterhånden noget forfaldne gård ned. I nogle år påtænkte man at bygge rækkehuse / andelsboliger på den centralt beliggende grund, men de planer blev aldrig til noget. I dag ligger grunden hen som grønt område.

Farvefoto: Stuehuset set fra havesiden på dagen, hvor nedrivningen påbegyndtes.
Stuehuset set fra havesiden på dagen, hvor nedrivningen påbegyndtes. Foto: Helmuth Rasbøl, 1997.
Farvefoto: Udlænge på ”Niels Jørgens Gård.”
Udlænge på ”Niels Jørgens Gård.” Foto: Helmuth Rasbøl, 1997.
Farvefoto af detalje: Bjælke med opførelsesåret indmuret i udlængen.
Bjælke med opførelsesåret indmuret i udlængen. Foto: Helmuth Rasbøl, 1997.