Ingeborg Møllers Hjemmebageri
I 1927 startede en driftig kvinde egen virksomhed i Gl. Tølløse. Hun hed Ingeborg Møller og var allerede så småt begyndt at bage småkager i komfurovnen, mens familien boede i Nyby.
Af arkivar Inge-Lis Madsen
I Gl. Tølløse lejede de sig ind i den ene halvdel af huset på Møllegårdsvej 2 – et hus, der var ejet af Tølløsegården. Ingeborg Møller fik straks tilladelse af ejeren, godsejer Larsen, til at opføre en bageribygning bag privaten, og her opstillede hun en lille konditorovn. Til at hjælpe sig ansatte hun en bager samt tre unge piger. Desuden hjalp ægtefællen, Johan Møller, til – han distribuerede de småkager, der blev bagt, først på cykel, senere i bil.
På et tidspunkt i 1930’erne udvidede hun bageriet og anskaffede en kulfyret kanalovn, hvor hun kunne bage otte plader ad gangen. Desuden blev der indrettet et separat pakkerum. Og der var virkelig gang i den! Udover småkager blev der produceret makroner, marengs, sandkager, lagkagebunde, roulader, hollandske kryddere, lyst brød og wienerbrød. Noget blev solgt i hendes eget bageriudsalg og konditori, andet blev via grossist transporteret med DSB til de store byer.
Blandt de lokale børn og hos karlene på Tølløsegården var specielt ”knækkager” (kager, der var gået i stykker) vældig populære. For 10 øre kunne de købe en kæmpepose, som rakte langt og smagte lige så godt som hele småkager!
Ingeborg Møller var altid selv i sving i bageriet. I perioder havde hun op til 20 ansatte: To svende og resten unge piger, der var på månedsløn, fik kost og for nogles vedkommende også logi. De fleste ansatte var glade og tilfredse, selv om de arbejdede fra 6-18, kun afbrudt af en times middagspause.
I 1946 begyndte det at gå ned ad bakke for Ingeborg Møllers Hjemmebageri. Der opstod økonomiske problemer i forbindelse med en større restaurering, og Ingeborg Møller selv blev syg og var i længere perioder væk fra det daglige arbejde. Det fik til følge, at hun måtte afhænde sit livsværk i 1954.
I dag ville man kalde Ingeborg Møller en iværksætter: Hun startede på helt bar bund i 1927, men med energi og ved hårdt arbejde fik hun en blomstrende forretning op at stå. En forretning, som ikke alene gav brød på bordet til hende selv og familien, men også gav arbejde til mange i Gl. Tølløse og omegn.