Højre Skræk

På Sønderstrupvej 30 i udkanten af Tølløse ligger et hus, der kaldes ”Højre Skræk.” Selv om huset i dag ser anderledes ud end på billedet, har det heddet sådan siden 1800-tallet. Men hvoraf kommer det lidt specielle navn?

Sort-hvid foto: Huset Højre Skræk, Sønderstrupvej 30, Tølløse set fra vejen.
Højre Skræk, Sønderstrupvej 30, Tølløse. Udateret foto.

Af arkivar Inge-Lis Madsen

Oprindelig var huset beboet af arbejdere på Tølløsegården, og det var også greven dér, der ejede huset. Sidst i 1800-tallet var det en husmand ved navn Jens Sørensen, der boede i huset.

På den tid mente godsejeren, at han skulle bestemme, hvordan hans ansatte stemte ved valg til Rigsdagen. Han sørgede for, at de ansatte mænd - for kvinderne fik jo først stemmeret i 1915 - blev kørt på en fjedervogn til Holbæk, hvor stemmeafgivningen fandt sted.

Greven ønskede naturligvis, at hans ansatte stemte på Estrups Højreparti. Til at overvåge, at de satte krydset rigtigt, allierede han sig med godsforvalteren, der nøje overvågede, hvor krydset blev sat. Der blev først indført hemmelig stemmeafgivning i 1901.

Nu skete der imidlertid det, at Jens Sørensen fra det lille husmandssted på Sønderstrupvej ved et valg dristede sig til at stemme på bondepartiet Venstre i stedet for Højre, som greven ønskede. Det fik den fatale følge, at Jens Sørensen blev afskediget og sat ud af sit hus. Siden dengang er det aldrig blevet kaldt andet end Højre- eller Højres Skræk.

Men hvad skete der egentlig med Jens Sørensen? Jo, han købte et lille stykke jord af en gårdmand i Nørre Eskilstrup og byggede sig et hus. Gøre ham arbejdsløs formåede greven heller ikke. Det forholdt sig nemlig sådan, at der på det tidspunkt var flertal af bondepartiet Venstres folk i det lokale sogneråd, og de sørgede for, at Jens Sørensen fik arbejde i en grusgrav og med at skære tørv. Så selv om Jens Sørensen i første omgang blev husvild og mistede sit arbejde, gik det ikke helt galt for ham.

Ifølge BBR-registret er det nuværende hus på Sønderstrupvej 30 opført i 1949, vistnok efter en brand. Men dengang, Jens Sørensen boede der, har det sandsynligvis set ud som på det øverste billede.

Farvefoto af huset på Sønderstrupvej 30 i 2016 set fra vejen.
Sønderstrupvej 30 i 2016. Foto: Ejlif Rude Jensen.