Den første flyver over Holbæk
”Mennesket kan flyve! Det kan styre og bestemme sin vej gennem luften som hidtil hen ad jorden og over havet!” Holbæk Amts Venstreblads reporter, Monrad Hansen, var grebet af begejstring, da han den 14. september 1911 berettede om tyskeren Robert Thelens flyveopvisning i Holbæk.
Af stadsarkivar Andreas Skov
I de foregående uger havde den tyske flydesigner og flypioner, Robert Thelen, begejstret jyder og københavnere med sin flyveekvilibrisme. Og da det kom frem, at Thelen planlagde en opvisningsturné på Sjælland og Fyn, havde byens borgerskab grebet chancen og lavet en indsamling, så man kunne få sensationen til Holbæk.
På dette tidspunkt var flyvningen endnu i sin barndom. I december 1903 havde de amerikanske brødre Wright gennemført verdenshistoriens første flyvning på 36 meter i 12 sekunder. Tre år senere i 1906 fandt den første flyvning over Danmark sted. Over øen Lindholm fløj Jacob Ellehammer 46 meter.
I de følgende år tog flyvningen et kvantespring. I begyndelsen af 1910’erne havde man opnået en flyvehastighed på ca. 100 km/t, og vovehalsene kunne flyve i flere timer i træk. En af disse vovehalse var den tyske flyvepioner Robert Thelen.
Onsdag den 13. september 1911 var Thelen i Holbæk, og byen var på den anden ende. Om eftermiddagen strømmede folk i tusindvis til ”Holbæks Aerodrom”, nærmere bestemt en af Ladegårdens marker ved Merløse Skole (i dag Søndre Skole), hvor der kort forinden havde været afholdt hestevæddeløb.
Fodgængere, cyklister, hestekøretøjer og sågar enkelte automobiler bevægede sig mod flyvepladsen. Da den fastsatte tid nærmede sig, var omkring 6.000 mennesker samlet på den store fælled, mens ca. 2.000 havde taget opstilling langs landevejen og højtliggende steder i omegnen.
Lidt før kl. 17 ankom Robert Thelen i automobil og begav sig ud til flyvemaskinen. En mekaniker svingede propellen for at sætte i gang i motoren. Der skete ikke noget de første par gange, men så gik den endelig i gang. Motoren brummede, mens fire mand holdt i maskinen. Så hævede Thelen armen, mændene slap maskinen, som herefter med stigende hastighed rullede hen over marken og løftede sig fra jorden.
”Da var det, som de tusinder langs indhegningen vågnede op af en hypnotisk tilstand. Folk lo med denne hikkende latter, som er i familie med gråd og som presses frem under en indre bevægelse.
Fremad, opad og i en blød kurve sydom sejlede flyveren. Han kom tilbage over hovedet på tilskuerne og steg stadig. Kurven blev større og strakte sig ind over vandtårnet og de sydlige udløbere af byen, vel 300 meter til vejrs. Så rundede Thelen banens nordre ende og dalede i bløde vuggende rytmer ned under hurraråb og viften fra tilskuerne.”
Thelen fortsatte sin opvisning hen over Holbæks tage og nåede op i 400 meters højde.
”Det var et syn, som de fleste så for første gang, og ingen af de tilstedeværende glemmer det nogen sinde, så betagende smukt, så overvældende var det indtryk, man modtog.”
Efter en rum tid med opvisninger tog Thelen afsked med Holbæk og holbækkerne og fløj i retning af Kalundborg. Efter ca. 10 minutter var flyvemaskinen blevet til en lille prik på himlen.
Monrad Hansen beskriver tilskuernes afsked med flyveren: ”… stadig stod de mange tusinder tavse, næsten andægtige og stirrede mod vest efter den flygtige gæst. Man ville åbenbart nødig slippe håbet om, at han bestemte sig fra rejsen og drejede østover igen. Var han kommet tilbage, ja da ville et hav af begejstring have skyllet mod ham. Men han fortsatte. I 14 minutter kunne de bedste øjne følge ham. Så viskedes det sidste grå punkt ud. Vi havde haft en oplevelse.”