Degnens huse
Igennem århundreder havde degnen været præstens medhjælper. Han skulle være kirkesanger og hjælpe præsten under gudstjenesten, og så havde han funktionen som kirkebylærer, hvilket betød, at han skulle undervise børn og unge samt fra 1812 føre en kontraministerialbog som supplement til den hoved-ministerialbog, som præsten førte.
Af arkivar Inge-Lis Madsen
Fra 1814-1846 var Rasmus Petersen degn i Jyderup og ene om at undervise børnene i Jyderup. Han var født i Asnæs ca. 1784, gift med Ane Katrine Neumann, der stammede fra Haderslev, og så boede familien i Degnegården, der dengang lå, hvor Jyderup-Hallen ligger i dag. Ved siden af jobbet som degn var han landmand og dyrkede de fire tdr. land, som hørte til degneembedet. Men det var ikke nok for Rasmus Petersen, så han tilkøbte mere jord mellem Jyderup og Høed. Det fortæller Anders Hjorth-Jørgensen i sin bog ”Stationsbyen Jyderup” (1911). Dette areal udstykkede han i otte mindre matrikler og byggede nogle husmandssteder, som fik navnet Degnehuse. Han opkøbte også flere huse i Jyderup, som han tillige med husmandsstederne kunne udleje og derved supplere lønnen som lærer og degn.
Flere af disse husmandssteder er gået i arv gennem generationer. Et af dem er Degnehuse 7, hvor Jens Pedersen og hustruen Karen Marie Nikoline flyttede ind som nygifte i 1894. Han var født i Holmstrup i 1870 som søn af en husmand – hun stammede fra Særslev og var født i 1871, ligeledes på et husmandssted. Sammen fik ni børn, hvoraf de syv levede ved folketællingen i 1930. Ud over at passe landbruget fik Jens Pedersen tid til at engagere sig i kommunalt arbejde. Han var i en periode omkring 1913-19 medlem af sognerådet, hvor han bestred flere tillidsposter, bl.a. var han formand for vejudvalget, skolekommissær, arealoptæller og tællingskommissær ved folketællingen i 1916. Det fortæller Flemming Thorsen, der i mange år har indsamlet materiale om Høed og Gl. Jyderup.
Jens Pedersen døde i 1931, kun 60 år gammel. Men hans enke Nikoline blev boende på ejendommen sammen med sønnen Niels Holger Pedersen til hun døde, 65 år gammel, i 1936.
I 1935 var ejendommen blevet solgt til sønnen Holger, der var født i 1904. Han blev samme år gift med Anna Johanne Mathilde Jensen i Kundby Kirke. Sammen fik de sønnen Henning Johannes i 1938 og datteren Jytte Birgit i 1945. På det tidspunkt kaldte Holger Pedersen sig ikke længere husmand, men derimod boelsmand, så der må være tilkøbt mere jord. Ved siden af at passe jorden rensede han hus- og vejbrønde for kommunen, ligesom han også arbejdede på Aggersvold.
I 1979 overtog den hjemmeboende og ugifte søn Henning Johannes Pedersen ejendommen. Over tid havde han forskellig beskæftigelse ved siden af landbruget, bl.a. var han i 16 år ansat på Danlak og var pedel på Jyderup Realskole. I fritiden var han meget engageret i Jyderup Idrætsforening, først som spiller og senere som træner og holdleder for flere af fodboldholdene. Han døde i 2021.
Ved orkanen i oktober 2013 gik det hårdt ud over ejendommen, der bestod af et stuehus og en staldbygning, som begge var opført i 1857. På matriklen blev efterfølgende opført en etplansvilla i 1914, der senest er blevet handlet i 2022.