De engelske flyvergrave på Østre Kirkegård

På Østre Kirkegård findes der et gravsted for de to engelske flyvere John Grayshan og Albert James Berry. Her dykker vi ned i historien bag gravene, som også er historien om flystyrtet den 14. februar 1945 ved Sønder Asmindrup.

Farvefoto af gravstedet på Østre Kirkegård for de to dræbte flyvere.
Gravstedet på Østre Kirkegård for de to dræbte flyvere. Fotograf: Andreas Skov.

Af stadsarkivar Andreas Skov

Meget var sket siden januar 1943, da flyet med J.G. Dawson og R.H. Cox styrtede ned ved Tveje Merløse. Den tyske krigslykke var for længst vendt. I øst trængte den sovjetiske røde hær hastigt frem, mens de vestallierede hærstyrker stod på tærsklen til Tyskland. Samtidig sønderbombede armadaer af britiske og amerikanske fly jævnligt de tyske byer.  

Onsdag den 14. februar 1945 om aftenen lettede en RAF bombemaskine af typen Halifax fra sin base i Yorkshire, England, med kurs mod Stettinerbugten. Om bord var syv besætningsmedlemmer: Piloten Johnny, navigatøren ”Red Berry”, radiotelegrafisten Andy, bombekasteren Stan, flymekanikeren Roy og de to skytter, Jimmy i midtertårnet og Jim i agtertårnet.  

Besætningen var en sammentømret gruppe, der havde deltaget i flere bombetogter. I oktober 1944 havde de været med i armadaen på 1055 fly, der bombede Krupp-fabrikkerne i Essen. Dengang vendte de sikkert tilbage til basen i England.  

Denne gang gik det imidlertid galt. På vej mod målet i Pommern blev de hen over Sjælland pludselig angrebet og beskudt af en tysk jager. Piloten Johnny og navigatøren Red Berry blev dræbt på stedet af jagerens maskingeværkugler, mens de øvrige fem besætningsmedlemmer nåede at springe ud med faldskærm, inden den brændende Halifax eksploderede i luften og styrtede ned ved Søby i Sdr. Asmindrup.  

De fem overlevende landede forskellige steder i området og havde ingen anelse om, hvor de befandt sig, og for den lokale modstandsbevægelse var det et kapløb med tiden for at få i dem i sikkerhed, før besættelsesmagten pågreb dem.  

Med hjælp fra lokalbefolkningen lykkedes det at få tre af dem bragt til Sverige, men radiotelegrafisten Andy og bombekasteren Stan blev taget af tyskerne på Holbæk Amtssygehus, efter at det var lykkedes modstandsfolk få dem indlagt til behandling for mindre skader. Personalet fik ikke skjult dem godt nok. Andy og Stan blev efterfølgende sendt til krigsfangelejr i Tyskland, men overlevede trods alt.  

Den 16. februar 1945 ved 21-tiden blev de to dræbte, John Grayshan (Johnny) og Alfred James Berry (Red Berry), begravet. I modsætning til to år tidligere i Tveje Merløse, hvor de dræbte flyvere havde fået en æresbegravelse af tyskerne, skete det i stilhed og udelukkende med tysk deltagelse. Der var ikke længere plads til ridderlighed.  

John Grayshan og Alfred James Berry var blandt de ca. 1.700 allierede flyvere, der mistede livet over dansk luftrum under 2. verdenskrig.   

Du kan læse historien om flystyrtet ved Tveje Merløse her.

Sort-hvid foto: Skroget af det nedstyrtede Halifax. Foran vraget ses en ukendt dansker iført RAF-læderjakke og flyverhjelm taget fra den døde “Red Berry”.
Skroget af det nedstyrtede Halifax. Foran vraget ses en ukendt dansker iført RAF-læderjakke og flyverhjelm taget fra den døde “Red Berry”. Foto: Christian Meldgaard.
Sort-hvid foto: Den lokale Hans Peter Jensen, Søby, ved det ene hjul fra den nedskudte Halifax.
Den lokale Hans Peter Jensen, Søby, ved det ene hjul fra den nedskudte Halifax. Foto: Christian Meldgaard.

Dyk længere ned i historien