Dameskrædderinden i Tølløse
I 1940 kom Hedevig Hansen og hendes mand Lars Peter Hansen til Tølløse, hvor de købte hus på Birkevej 1. De flyttede hertil fra Egholm lidt uden for St. Merløse, hvor han som landpostbud havde haft Bonderup-ruten i 18 år.
Af arkivar Inge-Lis Madsen
Lars Peter Hansen (med kaldenavnet Peter) var født i 1889 i Stenmagle, hvor hans forældre var indsiddere. Hedevig Cathrine Andersen, der var hendes fødenavn, var født i 1896 og stammede fra Herlufmagle, hvor hendes far var landpost. De var blevet gift i 1917 i Herlufmagle Kirke, og sammen fik de syv børn: Poul Henry (f. 1918), Inger Margrethe (f. 1920), Bodil Agnethe (f. 1921), Astrid Kirstine (f. 1923), Knud Herluf (f. 1927), Ellen Sofie Rigmor (f. 1929) og Vagn Peter (f. 1936).
Kun 17 år gammel havde Hedevig Hansen lært at sy, og hun fik da også systue hjemme i Egholm, da hun var blevet gift, alt mens børneflokken voksede. Det med at sy for andre fortsatte hun med, efter at familien var flyttet til Tølløse i 1940. Men Lars Peter Hansen døde allerede i 1945, kun 55 år gammel, og Hedevig var nu alene med børnene, hvoraf de tre yngste stadig boede hjemme. Enkepensionen var ikke særlig stor, og der skulle betales afdrag på huset, så hun måtte slide i det.
Hun udvidede systuen og ansatte en assistent, ligesom hun tog elever ind og uddannede dem. Hun var en dygtig dameskrædderinde, der også var skuemester og skulle vurdere lærlinge inden for sit fagområde, når de aflagde prøve. På den lokale aftenskole underviste hun desuden i kjolesyning - det gav 11,25 kr. i timen, hvilket var et kærkomment supplement til indtægten.
I et interview i Holbæk Amts Venstreblad i forbindelse med Hedevig Hansens 80-års fødselsdag i 1979 fortælles, at hun – mens familien boede i Egholm - tog 15 kr. for at sy en kjole. Da hun flyttede til Tølløse, vovede hun at sætte prisen op til 35 kr. pr. kjole. Men hun erkender dog, at det ikke var kjoler til alle kunder, hun kunne tage den pris for.
Hedevig Hansen var særdeles vellidt, et livligt og energisk menneske, der trodsede den modgang, hun mødte i livet. Hun måtte sætte tempoet lidt ned pga. problemer med hjertet, men kunne stadig passe hus og hjem og håndtere en symaskine højt op i alderen.
Ifølge Tingbogen solgte Hedevig Hansen i 1979 huset på Birkevej 1 til sine syv børn. Men hun blev selv boende der indtil sin død 1983.