Da jernbanen kom til Holbæk

I 1874 kom jernbanen til Holbæk, og dermed blev byen en del af det moderne Danmark.

Sort-hvid foto: Det legendariske MX-lokomotiv ankommer til Holbæk.
Det legendariske MX-lokomotiv ankommer til Holbæk. Billedet er formentlig fra ca. 1960.

Af stadsarkivar Andreas Skov

Hver dag pendler flere tusinde mennesker til og fra Holbæk, og mange benytter sig af jernbanen mellem København og Kalundborg. På en god dag for DSB – og ikke mindst for pendlerne – kan turen enten til København eller Kalundborg gøres på ca. 40 minutter.  

At man overhovedet kan køre med tog på strækningen, skyldes en beslutning i Rigsdagen for mere end 150 år siden.  

Fra midten af 1800-tallet begyndte man at anlægge jernbaner i Danmark. Den første jernbane på Sjælland, København-Roskilde, åbnede i 1847, og ni år senere blev den forlænget til Korsør. I 1860’erne blev der anlagt jernbaner i Jylland og på Fyn, men på Vestsjælland måtte man endnu kigge langt efter toget.  

Men så skete der noget. I 1869 vedtog Rigsdagen en lov om at udstede koncession til en jernbane fra Roskilde via Holbæk til Kalundborg.  

Loven sagde dog ikke noget linjeføringen, så i de følgende to år blev der arbejdet med flere forslag om, hvordan jernbanen skulle sno sig igennem Holbæk-egnen.  

Et af forslagene opererede med en ”direkte bane”, der skulle anlægges på broer over Roskilde Fjord og Bramsnæsbugt, videre fra Munkholm via Dragerup og til havnen, hvor Holbæk Station skulle anlægges. Strækningen videre vestpå mod Kalundborg skulle løbe via en opfyldt dæmning langs stranden.  

Denne ambitiøse plan blev som bekendt ikke til noget, og i stedet valgte man den nuværende linjeføring syd om byen. Det er dog tankevækkende, at havde man valgt den første linjeføring, ville området omkring Holbæk med stor sandsynlighed have set anderledes ud i dag … 

I foråret 1872 gik man i gang med anlæggelsesarbejdet, og 18. december 1874 kørte det første prøvetog fra København igennem Holbæk mod Kalundborg. Et par måneder senere trådte den første køreplan i kraft. Holbækkerne kunne nu to gange i døgnet tage toget til København – og med en rejsetid på blot 2½ timer! Kort tid efter ophørte postdiligencen at køre mellem Kalundborg-Holbæk-København og blev erstattet med en tredje afgang på jernbanen.  

Og så blev det tid til den officielle åbning! Tirsdag den 29. juni 1875 blev jernbanen og den nye banegård i Holbæk indviet af kong Christian den Niende, der ankom til byen med toget. ”Det blev en uforglemmelig festdag”, skrev Holbæk Amts Avis: ”Butikkerne lukkede, og ved halvto-tiden drog en vældig procession fra Markedspladsen op gennem Ahlgade og Nygade til jernbanepladsen (…) Byrådet modtog de kongelige på perronen og bad dem træde ud på tribunen, hvor de modtoges med hurraråb, musik og sang (…) En halv time senere rullede toget videre til Kalundborg”.   

Holbæk var blevet en del af det moderne Danmark, og jernbanen skulle vise sig at få stor betydning for byens udvikling.  

Sort-hvid foto: Holbæk Banegård, ca. 1910.
Holbæk Banegård, ca. 1910. Fotograf: Østrup-Rasmussen.
Sort-hvid foto: Holbæk Banegård, ca. 1950'erne.
Holbæk Banegård, ca. 1950'erne.
Gammelt farvefoto af Holbæk Station set fra parkeringspladsen på Jernbane Plads.
Efter næsten 100 år blev den gamle banegård revet ned i 1974 og erstattet med den nuværende i tidstypisk arkitektur for 1970'erne.