Cirkus Benneweis i Kirke Eskilstrup

I vintrene 1923/24 og 1924/25 tog Cirkus Benneweis vinterophold i Kirke Eskilstrup - noget som man huskede i sognet i lang tid fremover.

Sort-hvid foto: Eli Benneweis foran beboelsesvognen ved Kirke Eskilstrup Hotel.
Eli Benneweis foran beboelsesvognen ved Kirke Eskilstrup Hotel.

Af arkivar Inge-Lis Madsen

Sommeren 1923 besøgte Cirkus Benneweis Kirke Eskilstrup. I forbindelse med forestillingen blev man opmærksom på, at der i hotellets stald var plads til 25 heste, og det var netop, hvad cirkusset havde med. 

Derfor vendte man tilbage til byen i oktober, hvor sæsonen var afsluttet. Man lejede hotellets rejselade samt stald til dyrene, mens cirkusfolkene selv boede i deres vogne omkring hotellet. Og Benneweis-familien må have været tilfreds med forholdene, for de valgte at have vinterdomicil i Kirke Eskilstrup både 1923-24 og 1924-25.

Cirkus Benneweis var i sandhed et familieforetagende. Direktør var Gotfred Benneweis, der grundlagde cirkusset i 1887, men som nu havde en rygskade og spillede under forestillingerne. Gotfreds kone, Marie, havde to ældre søskende, der også fulgte med rundt: Den ene var staldmester og den anden spillede på lirekasse.

Men de, der virkelig trak læsset, var Gotfred og Maries søn, Ferdinand, og hans kone, Irene. Han var en meget dygtig hestedressør og rytter og havde en fremtrædende plads, når der var forestilling. Hans kone, Irene, var linedanser, og sammen med sin mand havde hun et nummer med dresserede hunde.

Af børn havde de en 15-årig datter ved navn Musse (egentlig var hun Ferdinands datter – Irene var ikke mor til hende) samt en plejesøn, Eli, på 12 år. Både han og Musse var allerede i 1923 begyndt at optræde i manegen.

Mens de overvintrede i Kirke Eskilstrup, gik Eli i den gamle skole i Stestrup by hos lærer Høg. Det var den eneste ”rigtige” skolegang, han fik i hele sit liv – den omrejsende livsform vanskeliggjorde jo traditionel skolegang. Ferdinand Benneweis selv kunne hverken læse eller skrive – men det kunne hans kone heldigvis, så hun stod også for det administrative.

At Eli Benneweis skulle blive Danmarks store cirkuskonge, anede ingen på det tidspunkt. Gotfred døde i 1933, hvorefter Ferdinand tog over. Og efter Ferdinands død i 1945, overtog Eli ejerskabet og ledelsen af Cirkus Benneweis. Han bestred direktørposten til 1993, hvor han døde – herefter blev cirkusset overtaget af hans adoptivdatter Diana Benneweis.

Om de to vintres skolegang i Stestrup har haft betydning for Eli Benneweis’ succes, kan man kun gisne om. Men det faktum, at cirkusset overvintrede i Kirke Eskilstrup, var i hvert fald noget man huskede i sognet.

Sort-hvid foto: Kirke Eskilstrup Hotel, Borgergade 25, set fra luften.
Kirke Eskilstrup Hotel, Borgergade 25, set fra luften i 1958. Sylvest Jensen/Det Kongelige Bibliotek.