Boelsmanden i Sandhuset
Sandhuset, som denne historie handler om, ligger på Tåstrupvej 253 lidt uden for Skov Vallenderød. At ejendommen har fået det navn, hænger formentlig sammen med jordens beskaffenhed – det var meget sandet jord, der hørte til.
Af arkivar Inge-Lis Madsen
Et boelsmandssted var et landbrug, der var mindre end en bondegård, men større end et husmandssted. Som regel havde boelsmanden mindst 15 tønder land eller 1-2 tønder hartkorn til sin ejendom.
Ejendommen, der har matrikel 6g, Skov Vallenderød, er udstykket fra Bobjerggård (matr. 6a - i dag Nederskovvej 127). Præcis hvornår det er sket, vides ikke, men det er formentlig foregået kort tid efter at Sejer og Jensine Sørensen overtog gården, og det gjorde de i 1922. Bygningerne er ifølge BBR opført i 1926.
I 1932 blev Sandhuset købt af Anton Andersen og hustruen Thora Laurine Jensine, der flyttede dertil fra Lolland. Han var født i 1881 i Ferslev Sogn, Frederiksborg Amt, som søn af en husmand. Hun stammede fra Nr. Jernløse Sogn, hvor hun var født i 1884 med efternavnet Pedersen, som datter af en ugift kvinde. Thora og Anton var blevet gift i 1904, og sammen fik de fire børn: Tre sønner og en datter.
I 1932 slog de sig altså ned på ejendommen i Skov Vallenderød, som de købte for 16.500 kr. På det tidspunkt var det ikke så nemt udelukkende at leve af en sådan ejendom, hvorfor Anton supplerede med andet arbejde. Det gjorde han ved at køre mælketur for Nr. Vallenderød Andelsmejeri. Thora havde også arbejde uden for hjemmet – hun hjalp til på gårdene med forefaldende arbejde. I en avisartikel i anledning af parrets guldbryllup i 1954 fortælles, at de begge var arbejdsomme og aldrig bange for at tage fat. De var flinke og havde et godt humør, selv om Anton med alderen blev meget plaget af gigt. Ved folketællingen i 1940 er oplyst, at han ved siden af at passe ejendommen og køre sin mælketur også modtog invaliderente.
Derfor hjalp sønnen Vilhelm Johannes Andersen, der var født i 1907 mens familien boede i Skibby, men stadig var hjemme hos Anton og Thora, også til. Han overtog i 1949 forældrenes ejendom, samme år som han giftede sig i Tølløse Kirke med Gertrud, der var født Kremer i Hamborg i 1902. Gertrud Marie Anni Riis Nielsen, der var hendes fulde navn ved giftermålet, var enke efter en gartner i Holbæk, som var død i 1945.
Det var meningen, at de to generationer skulle bo sammen på ejendommen, men det holdt ikke så længe. Efter 2-3 år solgte Johannes og Gertrud ejendommen og flyttede til Orø, hvor de blev husmandspar på en gård. Thora og Anton lejede sig ind i et ældre hus på Fledskovvej 3 i Nr. Vallenderød.
Thora var stadig rask og rørig og tog ud og hjalp til, hvor der var brug for hende. Anton var derimod meget plaget af sin gigtsygdom. Han døde som 80-årig i 1961 i Nr. Vallenderød og blev begravet på Tølløse Kirkegård, mens Thora døde en halv snes år senere.
Johannes Andersen solgte Sandhuset til en handelsmand ved navn Hermansen fra St. Taastrup. Han lejede de næste par år ejendommen ud, men solgte i 1956 til Else og Ib Dilling-Hansen. De tilkøbte yderligere 6 tønder land, der bl.a. lå nede ved åen, som adskiller Skov- og Nørre Vallenderød.
I 1964 blev Sandhuset igen handlet. Den nye ejer var gårdejer Axel Adler Jensen fra Tjørnebjerggård i Skov Vallenderød. Han byggede om og lavede også beboelse i staldlængen, så der nu var to lejemål i ejendommen. I begyndelsen af 1970’erne solgte Adler Jensen bygningerne og lagde jorden til sin egen gård. Siden er Sandhuset blevet handlet et par gange, ifølge BBR sidst i 2000.