Bavnehøjen ved Akselholm
I Holmstrup sogn er en bakketop ved navn Bavnehøj. Den ligger på højre side af Slagelsevej ud for Akselholm, når man kører sydpå.
![Sort-hvid postkort med udsigt fra Bavnehøj ved Akselholm.](/sites/default/files/styles/paragraph_wide/public/2025-01/B10252.jpg?h=865a9860&itok=01X6Rsov)
Af arkivar Inge-Lis Madsen
En bavn betyder egentlig en brændestabel, men i praksis var det betegnelsen for et bål tændt på et højtliggende sted. Bavnehøje var der mange af rundt omkring i landet, for man havde undertiden brug for at kunne tænde et bål, hvis der var fare på færde og en fjende nærmede sig. Den form for signalgivning var blevet brugt siden vikingetiden, når man skulle kalde folk sammen. Og der var mødepligt for bønderne, når bavnen blev tændt.
Under svenskekrigene anvendtes bavnerne meget. I 1627 bestemte Christian IV i et direktiv, at
"hvert herred skal have sin alarmplads, hvor folkene skal møde. Desuden skal der holdes standvagt og landbål med den allerstørste flid, hvortil der skal forordnes godt og skikkeligt folk”.
Varslingen på bavnehøjene fulgte to hovedlinjer gennem landet: Én langs kysterne og én som gik gennem landsdelene fra herred til herred.
Signalering ved hjælp af bavner blev brugt sidste gang i Sønderjylland under krigen i 1864. I Nordjylland var man stoppet med at bruge bavnesystemet efter ”Slavekrigen” i 1848. Det var dengang, der gik rygter i Jylland om, at tugthusslaver i Rendsborg var blevet sat på fri fod af oprørerne i Slesvig-Holsten, og at slaverne drog hærgende op gennem Jylland.
Efter den tid anvendtes andre midler til at signalere, bl.a. telegrafsystemet.
En enkelt gang siden er der blevet tændt bål på bavnehøjene. Det skal angivelig være sket d. 15. oktober 2005 for at markere, at Kronprins Christian (Kong Frederik X og dronning Marys ældste søn) var blevet født. Mere end 200 bavnebål blev tændt ved den lejlighed.
Vores lokale Bavnehøj ved Akselholm er opmålt til at være 80 meter over havets overflade, så bålene før i tiden har kunnet ses viden om. Og som det fremgår af postkortet, der formentlig er fra starten af 1900-årene, er der en fantastisk udsigt ud over det åbne land fra bakketoppen!