Merløse og Omegns Brugsforening
Merløse og Omegns Brugs- og Foderstofforening blev oprettet i 1915 og rykkede ind i en ejendom på hjørnet af Banevej og Tværvej, hvor der hidtil havde været købmandsforretning. Det var en flok lokale mænd, der på foranledning af husmandsforeningens daværende formand, amtsrådsmedlem Hans Peter Nielsen, gik sammen om at oprette foreningen.
![Sort-hvid postkort af en købmandsforretning.](/sites/default/files/styles/paragraph_wide/public/2025-01/B9021a.jpg?h=d14c04d4&itok=AotjJz2b)
![Sort-hvid foto af en række ekspedienter bag en trædisk.](/sites/default/files/styles/paragraph_squared/public/2025-01/B6241a.jpg?h=481cefaa&itok=ginneCPe)
Af arkivar Inge-Lis Madsen
Ejendommen var antagelig bygget i 1901, samme år som banen kom til byen, og den første købmand var Sophus Holger Agersted (f. 1877 i Havdrup, kaldenavn Holger). Han havde den dog ikke så længe, da han arvede farens købmandsgård i Nørregade 20, Ringsted. Ny købmand på matriklen blev herefter Vilhelm Madsen, hvis navn står på forretningens gavl på postkortet neden for. Om ham ved vi faktisk ikke noget, men han har formentlig haft købmandsgården til den nystiftede Brugsforening købte bygningerne i 1915 for 28.000 kr.
Den første formand for Brugsforeningen var møller Jens Kristian Rasmussen fra Merløse Møllegård, og han havde hvervet i 41 år. Som den første brugsuddeler blev ansat August Hansen (f. 1881 i Stenlille). Han var i 1907 blevet gift med Gertrud, og sammen fik de datteren Ellen Christine i 1908 samt sønnerne Aage Christian og Karl Egaa Hansen, der var tvillinger, i 1919.
August Hansen havde hjælp af Gertrud i forretningen, men derudover havde de ved folketællingen i 1930 ansat to kommiser, to lærlinge, en gårdskarl samt en husassistent til at hjælpe i privaten. Brugsen blev drevet som en sund og god forretning, og det fortælles, at August Hansen selv var en dygtig og skikkelig mand. Til Brugsforeningen hørte også en afdeling på en plads ved siden af, hvor man kunne købe brædder, tømmer, cement og andre slags bygningsartikler. På den anden side af vejen var en afdeling, hvor man handlede med korn, foderstoffer og kunstgødning. Her blev 100 kilos jutesække båret op ad trapper eller hejst op i et magasin, når de kom med jernbanen - og hejst ned igen, når en kunde skulle have dem. Det var hårdt for gårdskarlen, der tog sig af det arbejde.
I øvrigt var gårdskarlen relativt godt lønnet. Det fortæller Aage Christensen, der senere fik job som stationsforstander på St. Merløse Station. Han var ansat som gårdskarl i Brugsforeningen i fire år og fik 30 kr. om måneden samt kost og logi. Men derudover fik han drikkepenge af kunderne, og det kunne godt blive til betydelige beløb. Bønderne vidste, at der skulle gives drikkepenge, når de hentede foderstoffer – det var et gammelt system, som stammede helt fra købmandsgårdenes tid.
Undervejs blev der også udvidet, bl.a. i 1920 hvor der blev mere plads til kolonial og isenkram, og der blev indrettet en særlig manufakturafdeling. Samtidig fik uddeleren og hans familie en ny lejlighed i ejendommen.
August Hansen var brugsuddeler i St. Merløse i 31 år, altså til 1946. Herefter blev jobbet overtaget af datteren Ellen Christine og hendes mand Johan Knudsen (f. 1904 i Silkeborg). De fortsatte med at drive forretningen, og i 1948 blev der indrettet et fryseboksanlæg i tilknytning til.
Det nye fryseanlæg var med 175 hele og 70 halve bokse, og det krævede en stor investering. På det tidspunkt var det noget helt nyt - de gamle sulekar i huse og gårde trængte til afløsning! Og det blev en succes, som borgerne i Merløse og omegn tog til sig. Der blev ansat en "frysedame” til at passe boksene, hvor der var åbent på bestemte tidspunkter, så folk kunne komme at aflevere og hente deres kødpakker. Det var et meget koldt job for damen, som var pakket ind i varmt tøj og havde vanter på.
I 1962 døde Ellen Christine og to år senere Johan Knudsen. Som ny uddeler blev ansat parrets søn Henning Knudsen (f. 1944), men han døde allerede i 1984, hvorefter Keld Jensen blev ansat som uddeler – et job han havde i fem år.
I 1970 havde Merløse Brugsforening forladt ejendommen på hjørnet af Banevej og Tværvej og havde bygget en helt ny Brugs på Ørnevej 3. De gamle bygninger blev købt af Brdr. Eskesen, men de brændte i 1988. Herefter stod brandtomten en rum tid, inden den blev revet ned.
I 1997 købte tandlæge Jette Michaelsen grunden og opførte en tandlægeklinik på adressen Banevej 16.
![Sort-hvid foto af en købmandsforretning.](/sites/default/files/styles/paragraph_wide/public/2025-01/B6240.jpg?h=6d7d4f73&itok=3MdK9oVo)
![Farvefoto af gult etplanshus.](/sites/default/files/styles/paragraph_squared/public/2025-01/B18455a.jpg?h=7c7773c4&itok=PtdzzhmQ)