Nygade

Nygade mellem Ahlgade og Jernbanevej blev tidligere kaldt for hotellernes og pengeinstitutternes gade – og man kunne også have tilføjet dagbladenes gade.

Farvefoto: Nygade set mod Ahlgade omkring 1980.
Nygade set mod Ahlgade omkring 1980. Til højre ses Sjællandske Bank, der var opstået i 1967 ved en fusion af den gamle Banken for Holbæk og Omegn og tre andre pengeinstitutter. Til venstre ses passagen til Sparekassen SDS.
Sort-hvid foto: “Fine folk”, heriblandt kong Frederik d. 8 og dronning Louise, kører igennem Nygade i forbindelse med indvielsen af byens nye rådhus den 11. februar 1911.
“Fine folk”, heriblandt kong Frederik d. 8 og dronning Louise, kører igennem Nygade i forbindelse med indvielsen af byens nye rådhus den 11. februar 1911.

Af stadsarkivar Andreas Skov

På den blot 200 meter lange Nygade lå der i midten af 1930’erne: To banker, to dagblade, tre sparekasser og fem hoteller! Holbækkerne - der aldrig har lidt af mindreværdskomplekser - yndede da også at omtale gaden som enten “Wall Street” eller “Fleet Street” efter den berømte finansgade i New York og lige så berømte avisgade i London. Og hvis der havde fandtes en berømt “Hotel Street” ude i den store verden, ville holbækkerne sikkert også have kaldt den det.  

Nygade opstod under den såkaldte kornhandels tid (ca. 1830-1880), hvor det mere eller mindre vrimlede med velstående købmænd i Holbæk. I 1846 besluttede nogle af disse købmænd sig for at etablere en gade fra Ahlgade ved Amtskrivergaarden 30 i retning mod syd. På arealet var der blot nogle haver, men snart rejste der sig bygninger på hver side af det, der blev til Nygade.  

Et plankeværk ved den nuværende jernbanetunnel markerede gadens slutning. Det fungerede som byport, som fandtes i alle købstæder indtil 1851, da man afskaffede den såkaldte konsumptionsafgift – en afgift af varer indført i byen fra omegnen.  

Fra anden halvdel af 1800-tallet skete der i Danmarks en stor en udvikling på snart sagt alle områder. Økonomien blomstrede, teknologien forbløffede og demokratiet spirede. Det kunne alt sammen aflæses i Nygade: I 1870’erne indtog bankverdenen gaden, med jernbanens indvielse i 1875 blev der basis for hoteldrift, og den demokratiske udvikling med partidannelser for borgerskabet, bønderne og arbejderne skabte grobund for partiaviser.  

Derfor kunne man på den korte strækning blandt andet støde på Landmandsbanken, Jernbanehotellet og Holbæk Amts Tidende.  

I tiden efter 2. verdenskrig skete der igen nye store forandringer, som kom til at afspejle sig i gadebilledet i Nygade. Udviklingen inden for transport betød, at det ikke længere i samme grad var nødvendigt at overnatte på hotel i Holbæk. Partiaviserne begyndte at lide, blandt andet som følge af fjernsynets indtog i de danske hjem, og både dagbladsverdenen og finansverdenen forsøgte at overleve ved at fusionere og blive større. Lidt efter lidt forsvandt Nygades gamle karakteristika med hoteller, dagblade og banker.  

Som billede på denne udvikling rykkede Holbæk Bibliotek i 1960 ind i Landmandsbankens bygning, og den 16. juni 1978 blev Nygade gågade og dermed en rigtig handelsgade.  

Sort-hvid foto: En folkemængde bevæger sig forbi Nicolaisens Hotel på hjørnet af Nygade.
En folkemængde bevæger sig forbi Nicolaisens Hotel på hjørnet af Nygade. Billedet er taget fra jernbanepladsen i forbindelse med fejringen af Kong Christian den 10’s 70-årsfødselsdag den 26. september 1940.
Farvefoto: Biblioteket på Nygade omkring 1980.
Nygade omkring 1980. Biblioteket var i 1960 rykket ind i Landmandsbankens gamle bygning.
Farvefoto: Nygade omkring 1980.
Nygades karakteristika side om side omkring 1980. Holbæk Amtstidendes bygning, der på daværende tidspunkt rummede Sjællands Tidende og Holbæk Posten, og pengeinstituttet Andelsbanken.
Farvefoto: Sjællandske Bank i Nygade.
Sjællandske Bank i Nygade.