Bibliotekernes Festival for Historie: Med lånte fjer
Fra 18.-23. november 2024 byder Bibliotekernes Festival for Historie på livestreaming med vidende oplægsholdere og tankevækkende foredrag på folkebiblioteker i hele landet - også i Holbæk.
Af Sanne
Bibliotekernes Festival for Historie dykker i år ned i, hvordan vi tog alt det fremmede og gjorde det hjemligt og dansk. Ligesom kragen, der i en af Æsops fabler smykkede sig med påfuglefjer og dermed følte sig vigtigere, er dansk historie rig på udenlandske ideer, stilarter og kulturobjekter, som vi har pyntet os med gennem tiden. Historien har ofte flyttet sig ved åbensindet dialog og inspiration, men lige så ofte har det været krig, kolonisering og tyveri, der har bragt det fremmede ind i den danske kultur.
Historikere, forskere og forfattere vil med festivalens program give deres vinkel på dansk historie og alt det fremmede der inspirerede den. Vi skal beriges med nye perspektiver fra Morten Bruun om fodbold, Anne-Cathrine Riebnitzsky om den historiske roman, Bo Lidegaard og Isam B om kulturmøder. Fra det gamle Rom over Den store nordiske krig til popmusik bliver historien endevendt i løbet af uge 47.
Arrangementer i Holbæk
Historiefestivalens program i Holbæk byder på følgende arrangementer:
Onsdag d. 20. november
kan du komme med på en rejse til de danske kolonier i Vestindien. Med udstillingen “Vestsjælland og Vestindien” fortæller Holbæk Museum – som det eneste museum i Danmark – historien om den rolle, provinsen spillede i Danmarks 250 år lange tid som kolonimagt. Vi inviterer til en særomvisning i udstillingen ledet af overinspektør Karen Sivebæk Munk. Læs mere og reserver din plads her.
Torsdag d. 21. november
zoomer vi helt ind på Holbæks lokale historie gennem filmklip fra Holbæk Stadsarkivs samlinger. Vi ser på, hvordan Holbæks historie både er unik, men samtidig også er blevet formet af større nationale og internationale strømninger - uanset om vi vil være ved det eller ej. Læs mere og reserver din plads her.
Lørdag d. 23. november inviterer vi til 2x livestream på Holbæk Bibliotek.
I formiddagens samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannessen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald. Læs mere og reserver din plads her.
Over middag byder historiker og tidligere chefredaktør, Bo Lidegaard, og musiker og debattør Isam B ind med deres faglige og personlige vinkler i en samtale om, hvad der sker, når kulturer støder sammen. Læs mere og reserver din plads her.
Live i Stuen: Foredrag du kan se hjemmefra
Mandag til torsdag i uge 47 kan du hver dag, hjemme fra din egen sofa, se direkte, streamede oplæg og foredrag med formidlere og historikere fra nogle af landets mange spændende museer, oplevelsescentre og samlinger. Emnerne er mange; du kan blandt andet blive klogere på fodboldhistorie med Morten Bruun, dansk mad, dansk popmusiks svenske rødder og krig og tab der formede Danmark.
Det er gratis at deltage og du kan se med på både telefon og computer. Find links til de enkelte Live i Stuen-foredrag på historiefestival.dk.
Vi glæder os til at fejre historien sammen med dig!