Personalets favoritter - Læsernes Bogpris: Stine
Personalets favoritter - Læsernes Bogpris: Stine

Personalets favoritter -Stine

26.03.21
Det svære moderskab, depression og angst. Afstemningen til Læsernes Bogpris 2021 er i gang. Vores bibliotekar Stine har læst en af de nominerede titler:

Mit Arbejde af Olga Ravn

Det er ikke alle, der har en god oplevelse af at blive mor, og netop moderskabet er gennem de sidste år blevet en lille ny bølge i dansk litteratur. I Olga Ravns Mit Arbejde får forfatteren Anna en depression efter at have født sit første barn. Sammen med sin kæreste, Axel, flytter hun til Stockholm i håb om at komme ovenpå igen. Men et mørke har åbnet sig dybt i Anna, og angst og skam vælter ud, så hun må skrive for livet, for ikke selv at forsvinde under vægten af sin nye tilværelse som mor. Hvordan genfinder man sin plads i verden, når man er blevet mor?

Mit arbejde har et meget anderledes format, der veksler mellem dagbogsform og notater og er en forening af prosa, lyrik, journaler, nyhedsoverskrifter og breve. Den udfordrer dig med både Anna som omdrejningspunkt men også en jeg-fortæller, der spejler sig i Anna. Det står klart, at Olga Ravn selv har gennemlevet meget af det skrevne og med Mit arbejde understreger hun nødvendigheden af at tale højt om fødselsdepressioner og ambivalente følelser, som sætter moderskabet i et både skræmmende og nødvendigt perspektiv.

Olga Ravn kommer med mange litterære henvisninger til andre kvindelige forfattere. Der er gjort et stort og grundigt research-arbejde for at finde frem til, hvad kvinder har skrevet om moderskab og kvindeliv. Vi kender bl.a. Tove Ditlevsen, Suzanne Brøgger, Vita Andersen og Dea Trier Mørch, men hvad der er skrevet tidligere, om kvinder der føder, er ikke let at finde, så den største oplevelse for mig, var at få præsenteret passager i værker af mere eller mindre glemte kvinder.

Hør Olga Ravn selv præsentere sin bog i sin forfatterhilsen:

Læs/lyt bogen på eReolen.

Har du allerede læst bogen og synes den er lige så god som jeg? Så skynd dig ind at stemme på den her.

Materialer
Olga Ravn: Mit arbejde : roman GennemseGennemse
  • Bog

Mit arbejde : roman

Af Olga Ravn (2020)
Anna har netop født sit første barn og bor i Stockholm med sin kæreste Aksel. Men hvor bliver lykken af? En gribende ...
Læs mere