Personalets favoritter - Læsernes Bogpris: Ane
Personalets favoritter - Læsernes Bogpris: Ane

Personalets favoritter - Ane

26.03.21
Karoline Stjernfelt tegner et flot, forrygende og foruroligende portræt af historisk trekantsdrama. Afstemningen til Læsernes Bogpris 2021 er i gang. Vores bibliotekar Ane har læst en af de nominerede titler:

I morgen bliver bedre – Dronningen af Karoline Stjernfelt

Karoline er i gang med et ambitiøst projekt, en tegneserie-trilogi om det berømte trekantsdrama mellem dronning Caroline Mathilde, kong Christian 7. og den kongelige livlæge og minister Johann Friedrich Struensee. Første del, som blev flot modtaget, udkom i 2015, den hedder I morgen bliver bedre – Kongen, sidste år udkom I morgen bliver bedre – Dronningen, og engang i fremtiden udkommer I morgen bliver bedre – Lægen. Historien set fra tre perspektiver, og dog hænger de fint sammen.

Forfatteren har både tegnet og skrevet, og som I nok har regnet ud, er dette en bog der både skal læses og ikke mindst ses, da tegningerne er en lige så vigtig del af fortællingen, som ordene. Ord og billeder hænger sammen på smukkeste vis. Til jer der tænker ”Er tegneserier ikke kun for børn?”, må jeg bare sige NEJ! Jeg har selv nydt adskillige af slagsen, også dem man kalder graphic novels, og de kan altså noget andet end den gængse roman, fx som Karoline at fortælle et stykke saftig og vigtig danmarkshistorie på en anderledes og tilgængelig måde.

Vi er tilbage i midt 1700-tallet, hvor Kong Christian d. 7. i en alder af blot 17 år bliver gift med sin endnu yngre engelske kusine Caroline Mathilde. Et kærlighedsløst tvangsægteskab med en dybt ulykkelig dronning, der blot skal være fødemaskine, og en konge med et skrøbeligt sind, og voldsomme humørsvingninger, der agerer marionetdukke for sine rådgivere og ministre. Det er dem der i virkeligheden styrer landet med hård hånd, trods det at kongen officielt er enevældig.

Her kunne den triste historie være endt, men så kommer J.F. Struensee ind i billedet, en tysk læge, der bibringer mere end sin medicinske viden til kongehuset. Han bliver Caroline Mathildes hemmelige elsker, for det er naturligvis kun kongen, der må have elskerinder, og sammen med hende laver han store og vigtige reformer – de regerer kort sagt i kongens navn.

Historien ender som bekendt ikke lykkeligt. Struensee bliver henrettet i 1772, og Caroline Mathilde sendt i eksil i Celle i Nordtyskland, hvor hun dør i 1775 som knap 24-årig. Sine to børn ser hun ikke efter udvisningen i 1772. Kong Christian d. 7. lever frem til 1808, men bliver i 1784 kuppet af kronprins Frederik (6.). Men det er en helt anden historie…

Vi ved hvordan historien ender, den står i historiebøgerne, og nu også på tegneseriehylderne – men derfor kan vi stadig håbe på at i morgen bliver bedre.

Hør Karoline Stjernfelt selv præsentere sin bog i sin forfatterhilsen:

Har du allerede læst bogen og synes den er lige så god som jeg? Så skynd dig ind at stemme på den her.

Materialer
GennemseGennemse
  • Tegneserie

I morgen bliver bedre. Bind 2, Dronningen

Af Karoline Stjernfelt (f. 1993) (2020)
Kan du lide tegneserier, eller vil du bare gere have en flot og godt fortalt vinkel på historien om kong Christian d....
Læs mere