Personalets favoritter - Læsernes Bogpris: Ane
Personalets favoritter - Læsernes Bogpris: Ane

Personalets favoritter - Ane

15.03.21
Afstemningen til Læsernes Bogpris 2021 er i gang. Vores bibliotekar Ane har læst en af de nominerede titler:

Kaptajnen og Ann Barbara af Ida Jessen

Once upon of time på den jyske hede...

Jeg var så heldig at få fat i et kvik-eksemplar af Ida Jessens seneste roman Kaptajnen og Ann Barbara - og kvikt blev den læst, trods sine 500 sider. Ida Jessen har begået en art jysk western – og jeg elskede hver en side!

Vi er tilbage i 1700-tallet sammen med de første der opdyrkede den jyske hede. I ved gold, ufrugtbar og tør jord, så betingelserne er, mildt sagt, op ad bakke for den gode kaptajn Ludwig von Kahlen.

Kaptajnen er en enlig, retskaffen pioner – en nybygger, der begynder et liv helt fra bunden af, og selv skal skabe alt. I sig har han en iboende stædighed, for mange tror ikke på hans projekt. Herudover er han kongelig landmåler, men der er langt fra København til heden, der er i det hele taget langt til alting fra heden, og kaptajnen bliver ofte glemt – og lever på randen af sult.

Udover at kæmpe med de rå naturkræfter, Rentekammeret (”dem fra København”, der skal sende ham penge) – kæmper kaptajnen også med en ganske modbydelig godsejer Schinkel. En sadistisk, nederdrægtig mand, der behandler folk omkring sig, særligt tyendet og kvinder, decideret ondt.

Heldigvis kommer Ann Barbara forbi, og i en årrække agerer kaptajnen også far for en taterpige Anmai Mus. Sammen med dem er der glimt af lykke, trods slid og slæb.

Det er et bemærkelsesværdigt kapitel i danmarkshistorien der her bliver formidlet på fornemmeste vis, det er også en historie om en kærlighed, der overlever både hårde dage og onde kræfter udefra.

En del af persongalleriet er historiske personer.

Hør Ida Jessen selv præsentere sin bog i sin forfatterhilsen:

Læs/lyt bogen på eReolen.

Har du allerede læst bogen, og synes den er lige så god som jeg? Så skynd dig ind at stemme på den her.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Kaptajnen og Ann Barbara : roman

Af Ida Jessen (f. 1964) (2020)
Historisk roman om de første, der opdyrkede heden i 1700-tallet. En art dansk western om den enlige nybygger, der beg...
Læs mere