DR Romanprisen 2024
DR Romanprisen 2024

Kim Blæsbjerg, Peder Frederik Jensen og Ditte Holm Bro er nomineret til DR Romanprisen 2024

23.06.23
Med Kim Blæsbjergs ’De bedste familier’, Peder Frederik Jensens ’Rans vilje’ og Ditte Holm Bros 'Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler' er tre fremragende historiske romaner nomineret til næste sæson af DR Romanprisen.

Der er lagt op til samtaler om både fortiden og nutiden, når bibliotekernes mange romanlæseklubber skal mødes og diskutere.

’De bedste familier’ - til debat i december

Kim Blæsbjerg favner bredt i en både vigtig og fængende fortælling om tavshedskultur, forurening og klasse- og kønskampe. Romanen beskriver et stykke fortiet danmarkshistorie om Cheminovas mange giftudledninger og forgiftning af arbejderne. Vi følger på skift to forskellige familier fra 1953-62: Arbejderen Niels, der via fabrikken sikrer familien bedre levevilkår og ingeniøren Jørn, der flytter til Vestjylland. Ens for dem er, at der er ting, de ikke taler om. Fordi de ikke vil, tør eller evner det. Fabrikken knytter de to familier sammen, og der opstår et tæt bånd mellem Niels' og Jørns koner, Margrethe og Karin, og gennem dem oplever vi den spirende kvindekamp.

Juryens motivation for nomineringen:

"De bedste familier er i sin skildring af kemikalier, kapitalisme og kønskamp brændende aktuel. Det er et brag af en roman, der både stiller skarpt på omkostningerne ved overgangen fra efterkrigstid til velfærdssamfund og på en gryende køns- og klassekamp i lyset af en miljøskandale, der stadig har konsekvenser for den danske natur. ’De bedste familier’ rummer flotte karaktertegninger af både vestjyderne og de københavnske tilflyttere og belyser kulturkampen mellem land og by, tradition og modernitet.

I romanen bringes læserne langt ind i den vestjyske tavshedskultur, som bliver eksponent for tavsheden omkring miljøskandalen, der vokser sig større og større. Samtidig viser den at fattigdom også er at være fattig på sprog, og dermed er der tråde til tidens aktuelle debat om klassesamfundet."

Rans vilje - til debat i januar 2024

Med afsæt i stormfloden i 1872 skildrer Peder Frederik Jensen orienteringen mod nye tider og menneskets overlevelsesdrift på godt og ondt. En tidligere sømand overlever flodbølgen, da han havde forudset naturkatastrofen og bygget et hus, der kunne klare stormen. Efter stormfloden finder han en navnløs, levende pige. Han tager hende til sig og kan kun få den lille pige til at holde op med at græde ved at fortælle historier. I kølvandet på stormfloden følger samfundets drømme om fremskridt, hvor driftige mænd ønsker at lave kystsikring. Men sømandens hus ligger netop, hvor de vil bygge, og det fører til et drama på liv og død og viser de tab, fremskridtet fører med sig.

Juryens motivation for nomineringen:

"Rans vilje er en roman med en fortællekraft som vælter én fuldstændig omkuld. Den er vild og voldsom som flodbølgen, der vælter ind over Syddanmark i 1872. Romanen er både spændende og urovækkende og sine steder virkelig grum. Sømanden, den lille pige og de øvrige karakterer males tydeligt frem. Det føles som at være der selv midt i stormflodens rasen - dels på grund af forfatterens sproglige akkuratesse, dels fordi naturens kræfter og menneskets trang til at tæmme den er eviggyldige tematikker, som rammer læseren med ekstra kraft lige nu på grund af de klimaforandringer vi står lige midt i.

Peder Frederik Jensen skriver i et sprog, som kan minde om både Johannes V. Jensen og Kim Leine. Læseren suges ind i en fortælling om vores udsathed overfor naturen, og forfatteren berører fermt de helt store menneskelige temaer som tvivl, ensomhed, stædighed, længsel og kærlighed."

Lån 'Rans vilje' som ebog på eReolen.

Hver gang du trækker vejret, indænder du støvet fra vores knogler - til debat i februar 2024

Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler indånder vi støvet fra fortidens kvinder. Vi kommer helt tæt på to husmødre i 50'ernes Vestjylland, og det er de kvinder, vi står på skuldrene af i dag, mens kampen om ligestilling fortsat er aktuel. 

Gemt under omslaget ses titlen ’Girls of dust’, skrevet med pink-glitter på retro-grøn baggrund, som en hemmelig hilsen fra støvets kvinder. Beskrivelsen af kvinderne og romanens forløb over en enkelt dag giver associationer til Virginia Woolfs Mrs Dalloway.

Juryens motivation for nomineringen:

"Ditte Holm Bro er en ny, klar stemme i dansk litteratur. Romanen er nærmest ’domestic horror’, den er intens og fokuseret, og beskrivelsen af de to kvinders tanker, længsler og drømme er smukt og levende beskrevet. Ditte Holm Bro giver stemme og værdighed til vores mødres og mormødres historie; deres arbejde i hjemmet uden status og den klaustrofobiske sociale kontrol, de var underlagt.

Romanens temaer er alment menneskelige; kvinder fastlåst i deres ægteskab, længslen efter et andet liv og uforløst seksualitet. Selv om den foregår i 1958, er det ikke kun en historisk roman. Den beskriver en følelse af at være usikker og indespærret; følelser som mange mennesker vil kunne genkende. Samtidig er det en roman, der hiver det usynlige, ulønnede arbejde uden status frem i lyset og giver det betydning. Den stadige stræben efter den perfekte familie er også et velkendt nutidigt perspektiv."

Lån 'Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler' som ebog og lydbog på eReolen.

I juryen, som nominerer bøgerne til Romanprisen, sidder Mette Willumsen, Kåre Poulsen og Hanne Barslund fra DR samt Lise Vandborg fra Litteratursiden.

Debat i DR Romanlæseklubberne

Inden december nomineres yderligere tre romaner til prisen, og debatterne i klubberne om de seks romanerne løber fra december til maj 2024. Herefter stemmer alle landets læseklubdeltagerne om, hvem der skal vinde prisen, der afsløres i juni 2024.

Oprindeligt skrevet af Litteratursiden.

Materialer
Kim Blæsbjerg: De bedste familier : roman GennemseGennemse
  • Bog

De bedste familier : roman

Af Kim Blæsbjerg (2023)
Et stykke skønlitterært danmarkshistorie fortalt gennem to familier fra Lemvig, begge med tilknytning til fabrikken C...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Rans vilje : roman

Af Peder Frederik Jensen (2023)
Efter stormflodens rasen ved Lolland i 1872 driver en lille pige alene rundt i vandet i en kasse. Den ældre sømand Ro...
Læs mere
Ditte Holm Bro: Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler : roman GennemseGennemse
  • Bog

Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler : roman

Af Ditte Holm Bro (2023)
Romanen følger svigerinderne Valborg og Johanne på én skæbnesvanger dag, den 22. december 1958, hvor deres fortælling...
Læs mere