Podcast om lokale bæredygtige løsninger

Verdensmålene handler i høj grad om at skabe lokale bæredygtige løsninger til at takle de globale udfordringer.

Logo med verdensmålene og Holbæk

FNs medlemslande har gennem Verdensmålene forpligtet sig til at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Disse meget ambitiøse mål er fordelt ud på 17 overordnede mål og en lang række undermål. 
Det kan godt virke meget langt væk fra en dagligdag i Holbæk-området. Men mange lokale virksomheder, organisationer og foreninger finder det meningsfuldt at koble deres handlinger på Verdensmålene og dermed være med til helt lokalt at løse de globale udfordringer. 

Verdensmålene lokalt - en podcastserie

I vores podcast-serie "Holbæk og Verdensmålene" taler vi med forskellige lokale virksomheder, organisationer og foreninger om hvordan de arbejder med verdensmålene.

Afsnit 1: Scoeller Plast i Regstrup
Jan Bybjerg Pedersen fra Schoeller Plast i Regstrup fortæller om hvordan de arbejder med at genanvende plastik i deres produktion. Schoeller Plast arbejder med cirkulær økonomi. Dvs. at skabe en forretningsmodel ved at genbruge og genanvende ressourcer og dermed fremstille og forbruge bæredygtigt. 
Jan ser inviterer lokale virksomheder til at samarbejde om nye måder at genanvende plastik på.

 

Afsnit 2: Elis (tidligere Berendsen) i Holbæk
Henrik Larsen afdelingschef for Elis (tidligere Berendsen) i Holbæk, byens store industrivaskeri, fortæller hvordan de har lykkedes med at reducere ressourceforbrug af vand og energi og arbejder på at forlænge holdbarheden af tekstiler og mulighed for genbrug.  Elis arbejder også på at skabe et inkluderende arbejdsmarked med plads til alle.

 

Afsnit 3: Hagested Naturbørnehus
Interview med Karoline Slot, pædagog ved Hagested naturbørnehus. Karoline fortæller hvordan de arbejder med FNs Verdensmål i børnehøjde og får vakt børnenes nysgerrighed om, hvor energi kommer fra, og skaber bevidsthed om affaldssortering og meget mere. 

Afsnit 4: Bakano Design
Denne gang interviewer vi Astrid Ågot Nielsen, der har virksomheden Bakano design, hvor de bl.a. designer og syr tasker af genbrugslæder. Astrid fortæller om hvordan en 60 år gammel lædernederdel købt på bryllupsrejse får nyt liv som taske.
Hør også opfordringen til Holbæk Kommune og FORS om et muligt samarbejde der både spiller ind Verdensmål 12 om ansvarlig forbrug og produktion og Verdensmål 8 om anstændige jobs. 

Afsnit 5: 2030 planen - Jacob Antvorskov

Familien Antvorskov har besluttet at indfri regeringens 2030-plan om at reducere deres CO2-forbrug med 50%, hvilket de har indfriet. Regeringen har med Klimaplanen hævet ambitionerne til 70% og familien fortsætter indsatsen. Hør Jacob Antvorskov fortælle, hvordan en helt almindelig familie kan nå ambitiøse mål hjemme med både nemme og svære tiltag, og få gode ideer til hvad du og familie selv kan gøre for at reducere jeres CO2 forbrug - og måske også spare tid og penge. 

2030-planen peger ind i FNs Verdensmål 13 om Klimaindsatsen og Verdensmål 12 om bæredygtig forbrug og produktion, der handler om vi skal mindske vores fodaftryk på naturen og særligt i forhold til CO2 forbruget.
 

Afsnit 6: Interview med Karoline Hill fra Hawila-projektet.

Hawila-projektet handler om bæredygtig transport og har udgangspunkt i det gamle sejlskib Hawila, der ligger i Holbæk Havn. Her arbejder en gruppe af frivillige på at istandsætte det, så det igen kan fungere som fragtskib og fx hente kaffe fra Caribien til Holbæk. Hawila-projektet vil ikke konkurrere med Mærsk, men gøre opmærksom på, at selvom vi køber fairtrade og økologisk, så forurener transporten stadig. Det betyder, at vi skal forbruge langt mindre, genbruge mere og reparere hvad repareres kan. Vi har som forbruger en stor magt og det er op til os at handle – og gøre det allerede nu.

Skibet Hawila fungerer også som et sted for kultur og læring, hvor skoleelever og mange andre kan blive opmærksom på alle led i produktion og transport. 

Hør i denne podcast mere om skibets historie, projektets indsatser og hvordan vi hver især aktivt bør tage stilling til, hvad vi forbruger.