Om dette arrangement

Lokalitet
Holbæk Bibliotek - Store sal
Danmark
Tid
19:00 - 21:10
Pris
50 Kr
Bibliotek
Foredrag & debat

Tænkepauseforedrag om Valg

16.11.17
Hvad vælger du? Sofaen eller stemmeboksen? Den 21. november skal du træffe dit valg i forbindelse med kommunalvalget.

Denne TÆNKEPAUSER-foredragsholder har i en menneskealder analyseret og kommenteret de hjemlige folketings- og kommunalvalg, men fungerer også som fødselshjælper for verdens spirende demokratier.

Hør professor Jørgen Elklit fra Institut for Samfundsvidenskab ved Aarhus Universitet.  Jørgen Elklit er aktuel med Tænkepausen VALG.

Valget af Donald Trump til USA’s præsident viser tydeligt, hvordan et valg indvirker på andre landes valg – og hvordan andre landes valgsystemer virker mærkelige – næsten udemokratiske – selvom de der i sin tid indførte dem, havde nogle klare ideer om, at de faktisk var/er demokratiske.

Om foredragsholderen
Jørgen Elklit har rådgivet om valg og valgsystemer i lande i Asien – for eksempel i Afghanistan – Afrika og Europa og har været med til at arrangere valg – for eksempel i Sydafrika i 1994, som førte til at Nelson Mandela kunne blive det nye Sydafrikas første demokratisk valgte præsident, og han har været med til at finde ud af, hvad der gik galt i Kenya i 2007/2008, hvor mindst 1.200 kenyanere blev slået ihjel under de uroligheder, der fulgte efter et problematisk præsident- og parlamentsvalg. Og så har han naturligvis også været valgobservatør.

Elklit har skrevet en hel del bøger og faglige artikler om valg. Hans doktordisputats handlede især om indførelsen af hemmeligt valg i Danmark i 1901, primært på grundlag af bevaret materiale fra valgene i Fredericia i 1890’erne. Og så han altså nu prøvet kræfter med den særlige genre, som Tænkepauserne fra Aarhus Universitetsforlag er: solid faglig formidling i en koncentreret, men dog letlæst form.

Bog plus foredrag
Alle tilhørere får november måneds Tænkepauser-bog: Valg.
Med fremvisning af billet kan man få bogen 3 uger før foredraget.

Error: unknown/missing/inaccessible record: kommunevalg

Læs mere